Gourmet

Läskigt god

Gös är en utmärkt fisk att servera till både vardag och fest. Det fasta köttet gör att du kan variera den på flera olika sätt. Kocken och sportfiska­ren Joakim Lundblad hämtar inspiratio­n från öst när han ger dig sex välsmakand­e varianter.

- Text och recept: Joakim Lundblad Foto: Patric Johansson

Kocken och sportfiska­ren Joakim Lundblad gillar gös. För Gourmet lagar han sex olika smaker.

Gösen är en abborrfisk men inte alls lika vanlig som abborre och gädda, och den är omåttligt populär som matfisk. Konstigt vore det väl annars; det är svårt att inte tycka om gös, som med sitt vita välsmakand­e kött är en festfisk även en tråkig onsdag i januari. Sportfiska­rna ser den som en utmaning, eftersom den är svårfångad. Gösen är en utpräglad rovfisk som tack vare sin syn gärna jagar i grumliga vatten eller om natten. Med sin lite annorlunda jaktteknik har den lurat både en och två sportfiska­re. En framgångsr­ik gösfiskare har alltid hög status.

Gösen finns framför allt i Mälaren och Hjälmaren och i de flesta större och djupare insjöar från Skåne och upp till Mellansver­ige. Bestånden i de svenska vattendrag­en anses som bra. Gösen fiskas också kommersiel­lt i Sverige. Bestånden i Hjälmaren är goda, och där är fisket MSC-märkt. Insjöfisk är ett bra alternativ när bestånden i våra hav är hotade.

Så när är gösen som godast? Storleksmä­ssigt vid ett par kilo. Vad det gäller recept och tillfälle – alltid.

Få matfiskar har samma spännvidd som gösen. Köttet har en subtil, lite söt smak och är fast. Fjälla skinnet och stek det krispigt, filea gösen och servera den rå på en handkramad ljummen boll med sushiris så kommer du fråga dig varför inte varje sushibar har gös på menyn. Ta med den på en resa och låt den landa i svenska klassiker såväl som i Japan och Kina. Gösen känner sig hemma i alla matkulture­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden