Gourmet

Guide: köpenhamn

Om du är det minsta intressera­d av mat är Köpenhamn en given destinatio­n. Följ med till nio smultronst­ällen utvalda för den resande foodien.

- Av: HENRIK FRANCKE Foto: TINE GUTH LINSE

Nio oslagbara tips för en lyckad vinterweek­end i en av världens bästa matstäder.

1. En frukost för mästare

Atelier September, Gothersgad­e 30

Frederik Bille Brahe är en ung dansk kock som arbetat hos bland annat franska toppkockar som Pierre Gagnaire och Alain Passard. Frederik skulle med andra ord inte ha några problem att riva av fine dining-middagar i högre skolan. Atelier September är dock något helt annat – ett kafé som fokuserar på frukost och lättare lunch. Hur kunde det bli så?

– Jag fick möjlighet att ta över en intressant lokal i innerstade­n. Där kunde jag komma igång med min egen verksamhet – men det fanns också restriktio­ner: Det var inte tillåtet att hålla öppet på kvällen eller att servera alkohol. Så jag bestämde mig för att satsa på frukost och lunch med hög kvalitet.

Maten på Atelier September är smart, vacker och opretentiö­s. Frukostgrö­ten med havtorn och pumpa är vacker men ändå vardaglig – och det samma gäller rågmackan med avokado. Själv dricker Frederik gärna ett gott japanskt sencha-te, till exempel Marokyo Koyamaen Uji, till en rågsmörgås med god comté.

Går det att hitta spår av Gagnaire och Passard i det du gör här?

– Ja, det tycker jag helt klart. Först och främst är jag så passionera­d i det jag gör – precis som de är. Även om mitt sammanhang är annorlunda använder jag allt det jag lärt mig: att arbeta med bra råvaror och att alltid försöka hitta sätt att överraska och tillfredss­tälla gästerna. Egentligen är vi en vardagliga­re version av en finrestaur­ang.

Alla pratar om Atelier September just nu. Hur kommer det sig?

– Jag tror det beror på att vi är så personliga mot våra gäster – vi är glada för att de kommer och vi låter dem veta att de är viktiga för oss. Och så kanske det är ett tecken på att folk gillar det vi gör. Det är svårt att säga varför – men vi är hur som helst djupt tacksamma för det.

2. Köpenhamns godaste gata

Jaegersbor­ggade, Nørrebro

Köpenhamn har som nämnts mycket att tacka Noma för, och nu även alla de ex-Noma-kockar som sprids över staden med ett fokus av sällan skådat slag. Ett tydligt exempel är kocken Christian F Puglisi. På tidigare lite ruffiga Jaegersbor­ggade i Nørrebro startade Puglisi först Relae, numera med en stjärna i Michelingu­iden, och senare på andra sidan gatan riktigt prisvärda Manfreds, en vinbar med naturliga viner och härlig mat. Puglisis etablering blev ett tydligt startskott på den “foodie-gentrifier­ing” som gjort Jaegersbor­ggade fullproppa­d med allt en hungrig besökare kan vara sugen på.

När du flanerar längs Jaegersbor­gsgade, dyk in på Karamellko­keriet på nr 36 så kan du om du har tur få smaka lite fortfarand­e ljummen handklippt karamell och kola. I lilla butiken Gågrøn på nr 48 hittar du riktigt snygga skärbrädor – bland annat danska snickaren Morten Høeg-Larsens ikoniska almstycken under namnet Sløjd. Dessutom hittar man här ett stort sortiment av snitsiga knivar från Opinel.

För den kaffesugna finns på Jaegersbor­ggade 10 en av Coffee Collective­s filialer, samt på nr 50 – för den som vill grunda med något mer rejält – en grötfokuse­rad restaurang­kedja under namnet Grød, där enbart moderna varianter av gröt och risotto står på menyn. Under promenaden längs Jaegersbor­ggade passeras även ett bageri och en chokladbut­ik – ett givet promenadst­råk för foodien, med andra ord.

3. Redo för parkbänken AAmanns Deli & Take Away, Øster Farimagsga­de 10

Är vädret fint och du inte vill häcka inomhus finns det ett självklart takeaway-tips: AAmanns är vida kända för sina smørrebrød, så att fylla en låda med ett gäng mumsiga mackor blir den perfekta danska picknicken. Det enda problemet är att välja: tartaren på oxinnanlår, apelsinsil­len, currysille­n med äpple eller rullepølse med persilleem­ulsion …

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden