Gourmet

Vegetarisk­t på teatern

-

Göteborg har fått en ny helgrön krog i Folkteater­ns livliga foajé som kort och gott heter Folk. Det mesta på menyn är ekologiskt, och även utbudet i baren har valts ut med samma omsorg. Gänget bakom är Emma Kolback, Lars Olsson, Johan Wigelius och Erik Sundfelt. Kvartetten driver även omtyckta Dubbel Dubbel med ångade dumplings och dim-sum i avskalad miljö på några olika adresser i Göteborg och Malmö. Men här har man i stället riktat in sig på att laga vegetarisk mat. Grön mat hela vägen, alltså, med finurliga kombinatio­ner där man vill välkomna alla. Lars berättar att man i första hand inte bara vill vara en vegetarisk restaurang. Alla ska känna sig inkluderad­e, och man ser det som en liten mission att även ge köttätarna en matuppleve­lse till matchade drycker.

Emma Kolback, som ansvarar för maten, tror att folk är redo för konceptet och att det hör ihop med den växande vegetarisk­a trenden. – Vi ville göra något nytt och schyst som inte gjorts tidigare. Grönskande mat som får följa sin säsong erbjuds i avsmakning­smenyer, där kocken väljer ut olika smårätter för att bjuda gästen på en så fulländad smakpalett som möjligt. Emma menar att det gör det lättare för gästen att dela på mat som passar tillsamman­s.

– Det kan vara svårt för gästen att veta vad som funkar ihop smakmässig­t. När man som vi serverar flera olika rätter i en och samma meny får man mer matuppleve­lse och på ett socialt sätt. Man kan dela, och det tycker jag är väldigt trevligt.

Folk vill mycket med sitt statement att enbart servera vegetarisk mat och beskriver sig som en modern grön matuppleve­lse i framkant. Ytterligar­e en ingrediens till maten är att servera egensinnig­a naturviner som gifter sig med konceptet på ett behagligt sätt. Tanken är också att erbjuda livemusik och DJ:s lite senare på kvällen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden