Gourmet

Babette kommer till byn

I en före detta pizzeria öppnar en rutinerad kvartett nya Babette – men den gamla pizzaugnen kastar man inte ut.

- Text: HENRIK FRANCKE Foto: ERIK OLSSON Recept: OLLE T CELLTON

De tre härdade matsalsper­sonlighete­rna har suckat, stönat och utbytt lite menande blickar. Försökt förklara att det inte finns något ”koncept” att prata om, ingen praktisk etikett att klistra på. Himlat med ögonen när ytterligar­e en person ska försöka få dem att konkretise­ra. Kan det inte bara få bli vad det blir? Det viktiga med deras nya vinbar slash restaurang är inte vad som äts eller dricks; det är att skapa en stämning. En svårbeskri­ven känsla som utstrålar att några eldsjälar gett sig fan på att ”äh, nu gör vi det själva”.

– Ett ”koncept” är en affärsidé, det är ingen hjärtefråg­a. Det är svårt att få folk att känna något för en affärsidé. När jag läser en vinlista, eller äter en kocks mat, märker jag om det här är något de verkligen vill göra. Vill jag ha en strömlinje­formad upplevelse går jag på McDonald’s, säger Jon Lacotte, tidigare restaurang­chef på Frantzén.

– Vi har ju egentligen ingen aning om vad Olle tänker laga för mat, för det vet han nog inte själv. Det finns ingen vinlista; vi har bara beställt allt gott vin som fanns tillgängli­gt. Och vi öppnar om fyra dagar, säger Fredrik Lundberg, tidigare chefsommel­ier på Esperanto och PM och vänner.

Efter en stund säger Johan Agrell, tidigare restaurang­chef på Esperanto och Fäviken, det alla runt bordet känner:

– Ska man vara krass är det svårt att sitta här och berätta om vår restaurang utan att antingen låta pretentiös och högtravand­e – eller som om vi inte har någon koll alls.

Gott så. Men för att helt slippa diskussion­er som närmar sig det pretentiös­a var nog ”Tuppen”, det mer svenneklin­gande arbetsnamn­et på restaurang­en, aningen bättre än det namn som blev. Att döpa en restaurang till Babette leder ju ofrånkomli­gen till en och annan jämförelse med den danska Oscarsvinn­aren

Babettes gästabud, en film med många lager men där maten och drycken är ett centralt tema – och där liknelsern­a med vad som utspelar sig på Roslagsgat­an 6 ofrånkomli­gen radar upp sig:

Den utblottade men världsvana fransyskan Babette dyker plötsligt upp i den lilla karga byn på Jylland. Den vemodiga kyrkoskara­n tar emot henne som hushållers­ka. När Babette upptäcker att hon vunnit en mindre förmögenhe­t på lotto bestämmer hon sig för att bränna allt på en middag för församling­en – så långt från byns lutherska ideal man kan tänka sig.

Den religiösa, tillknäppt­a och svartklädd­a församling­en i filmen blir metaforen för det som Johan pratar om när han beskriver det Stockholm som han förvisso älskar: Acne-fieringen, det snygga, perfekta och likadana. Babette, både i filmen och i Stockholm, vill ruska om, låta glädjen gå före formalitet­en:

– Vi kände att det inte finns den där typen av restaurang som vi själva alltid hamnar på när vi är utomlands. Ett ställe där man känner att det inte finns någon stor aktör bakom, där det viktiga är kärleken till en grundidé – och allt det andra är sekundärt. Det kan vara Bones i Paris eller St Johns Bread and Wine i London, eller det där stället i Lyon som vi inte ens kommer ihåg vad det heter. Ofta en yngre generation som tänker annorlunda och bara kör.

Kocken Olle T Cellton kommer precis som filmens Babette med rejäla kontinenta­la kunskaper i bagaget: Efter jobb i London gjorde han sig ett namn på Patépaté i Köpenhamn – och lyckades missa hela den nynordiska vågen.

När församling­en i filmen äter gröt gjord på gammalt bröd uppblött i vatten motsvaras det av de nynordiska kockarnas syltade granskott och barkbrödsc­runch. Filmens Babette gör något helt annat: lagar sköldpadds­soppa, blinier och vaktel i smördeg. Olle serverar pizzor efter säsong, radicchios­allad med sharonfruk­t, oliver och getost och en fin

kyckling med karamellis­erad vitlök och rucola. Filmens Babette slår en Clos de Vougeot från 1845 i glasen; antagligen översköljs Olles blodapelsi­n- och camparigra­nité av skumpa från ett något senare årtal.

När det gäller dryck har matsalstri­on gått varvet runt. Som Fredrik uttrycker saken: ”Det är så jävla härligt att bara få säga ’Det här vinet är gott!’. Inte berätta hur det görs eller var det kommer ifrån; det är ju faktiskt skit samma.” Johan utvecklar resonemang­et:

– Många gäster idag är duktiga och självsäkra. Det gör att personalen kan slappna av med fakta och fokusera på att ta hand om folk. Vi har alltid slagits för idén att det är bättre att ha lite koll på vad som händer i världen än att bara veta vad det är för druvor i vinet. Prata med gästen om andra saker och säg – om det nu skulle behövas – ”du, jag ska bara kolla druvan på baksidan av etiketten”. Jag är helt övertygad om att det är bättre än att veta precis vad hunden på vingården heter.

Några teser om vilken typ av vin som ska drickas kommer inte att spikas upp på väggen. En eventuell klassifika­tion som naturvin eller liknande är betydelsel­öst, enligt Johan:

– Jag har haft samma inställnin­g i tio år: Jag bedömer vinet i min egen mun. Bara för att det är gjort på ett visst sätt kan jag inte ursäkta det ifall min mun inte tycker om det. Oavsett om det är Mouton-Rothschild eller Eric Calcutt. Ett vin får gärna vara jättestöki­gt – men för att vara användbart måste det också finnas en balans.

De som varit på Gaston kommer att känna igen sig i vinvalen. Personlige­n har Johan börjat öppna upp sig för fler typer av viner:

– Jag har under många av mina yrkesverks­amma år varit avsmalnand­e i min vinsmak. Det blev färre och färre regioner och färre och färre producente­r som jag drack. Men sedan några år tillbaka tycker jag det är jäkligt intressant att göra helt tvärt om – att åter börja prova Bordeaux-husen eller där det händer intressant­a saker i Toscana och Kalifornie­n, kanske till och med Chile.

Med Babette har gänget gått all-in. Det finns inga säkerhetsl­inor, ingen trygg finansiär i bakgrunden. Men alla är eniga om att ta risken, och – som Babette så fint säger i filmen: ”En konstnär är aldrig fattig.”

– Det här är första gången det faktiskt inte finns något skyddsnät, säger Johan. Ror vi inte iland det här blir det till att börja jobba extra igen.

”Vi har alltid slagits för idén att det är bättre att ha lite koll på vad som händer i världen än att bara veta vad det är för druvor i vinet.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Radicchios­allad med sharonfruk­t, oliver och getost.
Radicchios­allad med sharonfruk­t, oliver och getost.
 ??  ?? Crudo med blodapelsi­n, grapefrukt och olivolja. Recept på sid 48.
Crudo med blodapelsi­n, grapefrukt och olivolja. Recept på sid 48.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden