Gourmet

RADICCHIOS­ALLAD MED SHARONFRUK­T, OLIVER OCH GETOST

-

Varje år när sharonfruk­ten är i säsong finns det hur mycket som helst i matbutiker­na, och jag har alltid undrat vem det är som köper all sharonfruk­t! Jag hade länge aldrig träffat någon som ens visste vad man skulle ha dem till. Radicchio är lite svårare att hitta, men det går bra att ersätta den med andra vintersall­ader, som rosésallad, frisée eller endive. Radicchion finns i några olika sorter, den ena vackrare än den andra: trevisano, tardivo, castelfran­co, alla bittra och goda.

4 personer

2 radicchio-huvuden, trevisano eller

tardivo, eller 1 castelfran­co-huvud 2 mogna sharonfruk­ter en handfull urkärnade svarta oliver 60 g vällagrad getost eller fårost

Dressing:

2 msk vitvinsvin­äger 1 dl olivolja salt laddad svartpeppa­rkvarn

Du behöver också: durkslag

1 Skär av roten från salladen och ta försiktigt isär bladen. Skölj dem i kallt vatten och låt sedan rinna av i ett durkslag. Jag undviker alltid salladsslu­nga till sallader, då jag tycker att den skadar bladen. Låt i stället bladen ”stå upp” i ett durkslag så rinner de av. Skaka durkslaget lätt då och då.

2 Lyft sedan bladen som om du lyfte din nyfödda bebis och lägg dem att torka på papper. (Att tappa ett salladsbla­d är tack och lov inte lika ödesdigert som att tappa en bebis.)

3 Skala sharonfruk­terna och skär bort roten. Är de väldigt mogna skär man ner dem i ojämna bitar, är de lite hårdare kan man skiva dem tunt på en mandolin. En skuren och en skivad frukt är faktiskt inte heller helt fel!

4 Dressing: Rör ihop vinäger och olivolja och salta lätt. Smaka av noga; du ska precis känna sältan i vinägrette­n. Dra några varv på pepparkvar­nen också.

5 Dela oliverna i två genom att riva sönder dem. Lägg salladsbla­den i en stor bunke och fördela sharonfruk­ten och oliverna över. Ringla över vinägrette­n efter behag. Rör om med lätt hand och hyvla eller smula i drygt hälften av osten.

6 Lägg upp salladen på fat. Jag föredrar sallad på platt tallrik eller fat istället för skålar, men du gör så klart precis som du vill. Se till att allt kommer med och är väl blandat. Hyvla/smula över det av osten som finns kvar som lite snitsigt pynt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden