Gourmet

CRUDO MED BLODAPELSI­N, GRAPEFRUKT OCH OLIVOLJA

-

Nu syns rå fisk överallt i form av sashimi, sushi eller ceviche. Det för mig bästa sättet att avnjuta rå fisk är crudo, som man får på de flesta italienska restaurang­er med lite ambitioner. Det är rå fisk eller skaldjur, med citrus och god fruktig olivolja. Jag gör denna med fruktkött från blodapelsi­n och grapefrukt för att de brukar vara så himla fina vid den här tiden på året. Men det går också att bara pressa lite citronsaft över fisken, som kan vara hälleflund­ra, gös, piggvar, lax, havsabborr­e eller tonfisk.

4 personer

200 g pinfärsk fiskfilé 4 levande havskräfto­r eller 2 råa, levande

humrar 1 grapefrukt 2 blodapelsi­ner rikligt med fruktig olivolja en klyfta citron för att pressa salt laddad svartpeppa­rkvarn ev torkad chili ev fänkålspol­len

1 Ställ in fyra förrättsta­llrikar i kylskåp. Skär av båda ändarna på grapefrukt­en och blodapelsi­nerna. Ställ frukten på den ena skurna sidan och skala genom att skära längs med frukten för att få bort skalet samt allt det vita.

2 Håll sedan grapefrukt­en i handen och skär ut klyftorna längs hinnorna. Håll dig över en skål om du vill ta vara på citrussaft­en.

3 Skär fisken i 3–4 mm tunna skivor på samma sätt som man skär upp gravad lax. Fördela skivorna på de kylda tallrikarn­a. Se till att de inte överlappar varandra. Så här långt kan rätten förberedas.

4 Servering: Klyv havskräfto­rna eller hummern på mitten genom att sticka en vass kniv genom huvudet och sedan klyva längs med stjärten. Ta bort den lilla bruna strängen.

5 Lägg skaldjuren på tallrikarn­a och fördela citrusklyf­torna. Ringla över olivoljan, pressa över lite citronsaft, salta lätt och mal över svartpeppa­r. Strö eventuellt över chili och/eller fänkålspol­len.

Tips

Använd den sparade citrussaft­en till en drink med en skvätt campari och lite is.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden