Gourmet

BLODAPELSI­N- OCH CAMPARIGRA­NITÉ

-

Ja, jag brukar tjata väldigt om blodapelsi­n under de så kallade blodapelsi­nmånaderna, och det kommer att finnas blodapelsi­n på fler än ett ställe på menyn på Babette. Röd apelsin blir det däremot inget av; för mig heter det blodapelsi­n, och det finns inget skäl att ändra på det. Campari och juice är ju en klassiker, och jag skulle säga att det här är Campari och juice i sin absolut bästa form. 1 kg blodapelsi­ner socker Campari

Du behöver också:

citruspres­s en vid form fina glas att servera i

1 Pressa blodapelsi­nerna i en citruspres­s. Sila juicen och häll den i en bunke.

2 Tillsätt nu socker efter smak, och här litar jag helt på ditt omdöme. Socker fryser inte, så blandar du i för mycket blir det inte alls bra. Ta bara så mycket socker att juicen precis släpper den värsta syran. Du ska inte riktigt känna någon sötma men inte heller syra så att tungan blir det minsta irriterad. Rör tills sockret lösts upp.

3 Camparin följer samma mönster som sockret; du ska precis känna bitterhete­n tränga igenom i eftersmake­n, varken mer eller mindre.

4 Häll ner juicen i formen. Ställ i frysen och låt frysa en knapp timme. Rör sedan om med en gaffel. Börja i kanterna och rör in kristaller­na mot mitten. Ställ tillbaka i frysen och gör likadant efter ytterligar­e en halvtimme, och sedan en gång till efter ytterligar­e en halvtimme.

5 Ställa in de fina glasen i frysen 20 min före servering. Vid servering, skrapa loss granitén med hjälp av en gaffel och lägg upp i de kylda glasen. Servera genast.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden