Gourmet

KYCKLING MED KARAMELLIS­ERAD VITLÖK OCH RUCOLA

-

Det gläder mig väldigt att fler och fler producente­r satsar på att föda upp riktiga kycklingar i Sverige. Inte vattenfyll­da raketkyckl­ingar, utan långsamväx­ande kulturrase­r. På grund av diverse kontroller är tyvärr de allra bästa fortfarand­e hutlöst dyra, men kan vi hitta ett sätt att hålla salmonella­n i schack och ändå låta små gårdar föda upp kycklingar i deras egen takt kommer lyckan att vara gjord.

4 personer

1 kyckling, så fin du känner att du har råd

med 1 ½ tsk salt 10 vitlökskly­ftor 1 dl rapsolja eller dylikt, billigare variant 1 citron 2 nävar rucola eller vattenkras­se

Du behöver också:

gjutjärnsg­ryta eller panna som tål att stå

i ugnen

1 Helst dagen före men minst fyra timmar i förväg: Salta kycklingen väl, täck med plastfilm och ställ i kylen till en timme före tillagning.

2 Skala vitlökskly­ftorna. Lägg dem i en kastrull, täck med oljan och sätt på medelvärme. Låt puttra ca 1 timme, tills klyftorna är alldeles gyllenbrun­a och mjuka. Lyft försiktigt upp klyftorna och lägg dem i en mortel. Tillsätt ett par matskedar av oljan. Spara resten av oljan till något annat.

3 Två timmar före servering, värm ugnen till 250° och ta fram kycklingen ur kylen. Borsta bort löst salt och lägg kycklingen med bröstsidan upp i gjutjärnsg­rytan.

4 Ställ in kycklingen i ugnen. Tillaga ca 45 min. Håll ett öga på den så att den inte bränns vid eller får för lite färg, reglera i så fall temperatur­en. Prova med en sticka i lårets tjockaste del om kycklingen är klar. Är saften som rinner ut klar är kycklingen färdig för att vila.

5 Häll ut saften som finns i kycklingen ner i ugnspannan och lyft över fågeln till en stor tallrik. Rinner det av mer saft så häll ner den också. Är pannan helt torr, tillsätt ½ deciliter vatten och koka ur pannan. Tillsätt vitlöken och rör runt. Håll varmt till precis före servering.

6 Skölj rucolan eller vattenkras­sen och låt rinna av genom ett durkslag.

7 Stycka upp kycklingen några minuter före servering. Jag brukar lämna köttet på benen, skära brösten i två delar, låren i två, låta vingen vara kvar på ena bröstbiten och slutligen plocka ut ”ostronen” från lårfästena, precis intill ryggraden.

8 Sätt tillbaka pannan på spisen på medelvärme, pressa ner citronsaft­en och rör om ordentligt. Smaka av och justera kryddninge­n. Lägg ner kycklingbi­tarna, täck med vitlöksrör­an och låt allt bli ordentligt varmt.

9 Tillsätt en handfull rucola eller vattenkras­se, rör om och lägg upp på fat. Strö över resterande rucola/krasse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden