Gourmet

B- SMOKERY

BBQ i Slakthuset

-

En stapel med ved av äppelträ och en sotig plåttunna välkomnar gästen. Utanför det gamla slakthuset står en rad rökugnar som sprider en kryddig rök. Detta är B-Smokery, Helsingfor­s BBQmecka. Här serveras kladdiga baby back-ribs, stans bästa chicken wings, pulled pork och en oslagbar brisket. Visst, dessa rätter figurerar på var och varannan amerikansk diner i världens storstäder, men det är detaljerna som skiljer B-Smokery från mängden. Den lagom feta, trekilos brisketen har en barkaktig, mörk yta, som övergår till en nästan lilafärgad rand före det saftiga och möra köttet på oxbringan. Chicken wingsen har, liksom brisketen, en djup men inte för kraftig arom av läcker rökved och en syrlig glaze av äppelmust. Restaurang­ens miljö matchar maten och det mikrobrygg­da ölet perfekt– bara tegelvägga­r med ett lyckat hopkok av loppisfynd och gammal 1930-talsrekvis­ita från slakthuset­s förråd.

Det märkliga med B-Smokerys krögare är att de varken är krögare eller kockar, utan filmproduc­enter. Intresset vaknade för tio år sedan, då Misha Jaari studerade i Stockholm och blev bjuden på BBQ-middag. Hemma i Finland blev grillandet en hobby som snart involverad­e både familj, vänner och arbetskoll­eger. Mishas intresse smittade snart av sig, berättar kollegan Mark Lwoff.

– Efter att ha suttit och lyssnat på Mishas prat om grillning och BBQ i några år blev också jag intressera­d av det. Det var då tanken att starta en BBQ-restaurang föddes, och vi lockades till det gamla slakthusom­rådet som just då byggdes om till restaurang­område.

B-Smokery har sin bakgrund i Restaurang­dagen, där popup-restaurang­en lockade hundratals gäster med sina BBQ-revbensspj­äll och pulled porksandwi­char. Efter krögarkont­rakt i Slakthuset blev hobbyn slutligen ett jobb och killarna investerad­e i en amerikansk BBQ-rökugn som rymmer upp till 200 kilo kött. Att bemästra BBQ-tekniken har för Misha Jaari blivit en livslång utmaning som ständigt utvecklas.

– Jämn värme, rök och tid, det är nyckeln till god BBQ. Det är tiden och BBQ-processen som gör mirakel och skapar djupa, läckra smaker.

Bland krögarnas bästsäljar­e finns Tahko Pihkala-sandwichen, som varit ett kärt projekt – en version av Reuben-sandwichen med BBQoxbring­a, surkål och majonnäs.

– Och kycklingvi­ngarna med Alabama White sauce är också en av mina favoriter, avslöjar Mark Lwoff.

B-Smokery Verkstadsg­atan 2 A R 1 D bsmokery.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden