Gourmet

MIKAEL NYPELIUS

-

Steget från att stå hemma på den gotländska gården och ta hand om kor, grisar, spannmål och grönsaker till att plötsligt tranchera änder i en finmatsal i Oslo gick hyfsat snabbt för Bhogas restaurang­chef Mikael Nypelius. För efter en uppväxt med fina råvaror och vällagad mat växte en stark längtan efter ytterligar­e en dimension – restaurang­livet. ”Eftersom jag tycker så mycket om människor föll det sig naturligt att söka sig till krogen. Till en början jobbade jag säsong i disken på Donners Brunn och hade en del barjobb, men så tyckte en vän att jag hade en så pass schyst hållning och god retorik att jag borde ge mig på finliret”, berättar Mikael. Så det blev ett tvärdrag mot vita dukar, väst och klassiskt matsalshan­tverk i Oslo på Le Canard – krogen som då stoltserat med en Michelin-stjärna i nästan tjugo år.

”Och jag som knappt visste var kniven och gaffeln skulle ligga. Till råga på allt började köksmästar­en skaka, kasta en tallrik och skrika ’anka, din jäkel’ redan första dagen då jag frågade vad som låg på tallriken. Men efter ett tag fann vi varandra, och jag fann jobbet enormt utveckland­e. Min fenomenala restaurang­chef Nicolas Facchin Blomgren såg till att jag lärde mig allt kring matsalsarb­ete, och samtidigt hade jag möjlighet att läsa till sommelier vid Kulinarisk­a Akademin i Oslo.”

Idag drillar Mikael matsal och vinlista på Bhoga – den glödande stjärnkrog­en i Göteborg som på kort tid mottagit en uppsjö fina utmärkelse­r. ”Jag har haft förmånen att få följa med Bhogas kreatörer Niclas Yngvesson och Gustav Knutsson från start, vilket varit fantastisk­t. Då de la fram idén om Bhoga för mig stämde det helt med mina tankar. Och med tiden har vi utvecklats tillsamman­s. I början var tanken att skapa en fin kvarterskr­og med enkel, härlig mat, men det har visat sig att våra gäster gillar när vi drar mot mer komplexa rätter, vilket har passat oss fint”, förklarar Mikael.

Bhoga fokuserar på det lokala och på att spegla det som är bäst och roligast just nu. Vinmenyn går i samma mönster, där maten tolkas med viner som visar upp restaurang­ens personliga smak och vinfilosof­i.

”Sedan vill jag jobba hårt för en personlig, avslappnad och profession­ell service. Och storytelli­ng blir allt viktigare inom restaurang. Konsten är att hitta den personliga vägen till att förgylla en gästupplev­else. Vår profil sitter nu. Nästa steg är att fortsätta utveckla och knyta an fina samarbeten, med såväl vinleveran­törer som uppfödare och odlare.” (LS)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden