Gourmet

VAD SLÄNGER VI EGENTLIGEN BORT?

-

I matbransch­en är vi väldigt fokuserade på råvaror och att använda de absolut bästa som går att få tag på. Vi tar stora steg framåt och skapar nya möjlighete­r för att få fram bland annat bättre kycklingar, grisar och morötter. Självklart är detta positivt, då bättre råvaror i längden leder till hälsosamma­re leverne. Men i vår strävan odlar vi ibland fram mer än vad vi behöver.

Det blir ett slöseri där resurser inte alltid möter ett behov utan kan leda till att vi slänger oerhörda mängder mat – i stället för att använda den igen och jobba mot att uppnå Zero Waste.

I världen börjar idén med Zero Waste att sprida sig. San Francisco har som mål att bli världens första Zero Wastestad redan 2020; om det går att genomföra återstår att se.

I Paris startar man för första gången företag som hämtar och separerar sopor från restaurang­erna och ser till att kompostera det som går att kompostera.

I Brasilien har chef Alex Atala börjat använda sig av Closed Loop zero waste system, som är utvecklat i Australien, och även René Redzepi på Noma i Köpenhamn kommer nu att använda sig av samma system, som går ut på att förvandla alla matrester till kompost på bara 24 timmar. En restaurang som till fullo jobbar på det här sättet är Silo i Brighton, England.

Jag fick ett tips om att besöka dem och tog tåget till den lilla kuststaden, en plats som är överfull med fish and chips-ställen och sämre barer. Kan det verkligen finnas något som liknar en miljövänli­g restaurang här? Men på en liten tvärgata i en gammal butiksloka­l hittar jag krogen som lyckats med den oerhörda bedriften att ha noll spill.

Och inte utan kamp. Jag var oerhört skeptisk men fick ganska snart klart för mig att Douglas McMaster, som driver restaurang­en, vet precis vad han gör. Alla råvaror kommer levererade i antingen återanvänd­a förpacknin­gar eller inga förpacknin­gar alls. Alla vinflaskor skickas tillbaka till den lokala vingården och återanvänd­s där. De har ingen tvål i restaurang­en utan en maskin som renar vattnet på ett sådant sätt att det blir antibakter­iellt.

Hela restaurang­en är inredd med återanvänt material. Allt papper går i den stora kompostmas­kinen tillsamman­s med alla matrester. Inga menyer eller vinlistor printas utan är projicerad­e på väggen. Och alla råvaror som används är säsongsbas­erade; all fisk kommer från ett kooperativ som heter Catch Box, där man lägger nät över natten och säljer allt man får upp. Menyn bestäms till 100 procent efter det som naturen levererar, utan urskillnin­g.

Det är ett litet steg på vägen till att bevara våra naturliga resurser och inte gå efter vad som är trendigt för stunden att äta. Jag kommer numera att tänka ännu mer på allt jag slänger och försöka göra mitt bästa att ta med mig rester från restaurang­er när jag går ut och äter. Att leva i ett hem med Zero Waste skulle vara en oerhörd bedrift och kanske något att sträva efter.

”Att leva i ett hem med Zero Waste skulle vara en oerhörd bedrift och kanske något att sträva efter.”

 ??  ?? Driver egna företaget DVLOP, som jobbar med utveckling inom gastronomi. Har ett förflutet på restaurang­er som Mathias Dahlgren, Bagatelle i Oslo och Aquavit i New York.
Daniella Illerbrand
Driver egna företaget DVLOP, som jobbar med utveckling inom gastronomi. Har ett förflutet på restaurang­er som Mathias Dahlgren, Bagatelle i Oslo och Aquavit i New York. Daniella Illerbrand

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden