Gourmet

MED HOPP OM STJÄRNGLAN­S

-

Snart är det dags. Den 27 februari släpps den första Michelin Guide Nordic Cities 2015. Guiden har funnits i planerna hos däckjätten i ungefär tre år.

– Vi är väldigt glada och stolta att vi har kunnat göra en nordisk guide, säger Michael Ellis, global direktör på Guide Michelin. För fem tio år sedan hade den varit ganska oväntad. Det visar hur spännande och dynamisk den kulinarisk­a scenen i de nordiska länderna är. Vi ser att mycket intressant­a saker kommer att hända i det nordiska köket framöver. Jag tror att det nordiska köket kommer att fortsätta utvecklas och bli en viktig influens i andra delar av världen.

Du har sagt att ni även ska försöka jobba med skandinavi­ska inspektöre­r. Har det blivit så?

– Guiden är ett steg mot en ökad närvaro och ökat fokus på de nordiska länderna. Vi har ännu inga inspektöre­r från Skandinavi­en, men det är fortfarand­e något som vi tittar på, säger han och fortsätter:

– Våra inspektöre­r reser över hela världen. Vi är inte landspecif­ika. Jag tror att fina ingrediens­er, bra matlagning­stekniker, harmoni i smaker och en återkomman­de kvalitet är något våra inspektöre­r kan identifier­a oberoende av vilken nationell bakgrund de har. Vi anställer personer med gedigen utbildning i matyrket. De är tränade i Michelins inspektion­smetoder, och vi är säkra på att de kan identifier­a bra mat.

Har det varit tufft att göra en ny separat guide över de nordiska länderna?

– Visst är det mycket jobb, men Michelingu­iden har funnits i över hundra år. Guiderna är vårt existensbe­rättigande; de är vårt mål och det vi är experter på. En ny guide är alltid spännande, och inspektöre­rna är väldigt motiverade.

Vad tycker du om konkurrens­en från White Guide, som kommit ut med en nordisk guide?

– Det kanske låter konstigt, men jag ser inte den som någon konkurrent. Det vi gör är unikt. Vi är de enda som har heltidsans­tällda inspektöre­r som äter anonymt och alltid betalar notan. Men självklart vill Michelin se en hälsosam, levande restaurang­scen överallt där vi är. Jag tror att nya initiativ som bidrar till att folk går ut och äter på restaurang är bra.

Vi hoppas förstås på att få se både nya storstäder och restaurang­er på landsbygde­n i guiden, men den största frågan är förstås: Kommer vi att se en trestjärni­g krog i Norden i år?

– Jag ska se om jag hittar guiden här. Nix, jag glömde den visst hemma. Du får vänta till presslanse­ringen den 26:e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden