Gourmet

BAKADE RÖDBETOR MED BRYNT SMÖREMULSI­ON OCH RÄDISOR

-

Mjuk rödbeta och knapriga rädisor i sällskap med inlagda fläderblom­mor och smör som lyfter alla smaker.

4 personer PICKLADE RÄDISOR:

5 rädisor 2 ½ msk vitvinsvin­äger 1 tsk äppelcider­vinäger 2 ½ dl vatten

BAKADE RÖDBETOR:

4 medelstora rödbetor 1 dl grovt salt

BRYNT SMÖREMULSI­ON:

200 g smör 2 äggulor inläggning­slag från fläderblom­morna 1 krm salt 1 tsk senap ½ tsk vatten

TILL SERVERING:

5 rädisor 2 tsk inlagda fläderblom­mor 1 skiva surdegsbrö­d

TILL GARNERING:

ärtskott rödbetsbla­d körvel krasse

DU BEHÖVER OCKSÅ:

aluminiumf­olie mixerstav sifon med två patroner isbitar till isvatten

1 Picklade rädisor: Skär rädisorna i fyra delar. Blanda samman vinäger och vatten, lägg ner rädisorna och låt dem ligga minst 5 timmar.

2 Bakade rödbetor: Värm ugnen till 220°. Strö ett tjockt lager salt i botten på en ugnssäker form. Ställ ner rödbetorna och täck med aluminiumf­olie. Baka rödbetorna i ugnen 25 min. Ta ut och ta bort folien, och baka ytterligar­e 25 min.

3 Känn efter att rödbetorna är mjuka rakt igenom, baka annars lite till. Låt rödbetorna svalna, skala dem och skär dem i tunna klyftor. Skiva de 5 rädisorna till servering tunt. Lägg dem i isvatten.

4 Brynt smöremulsi­on: Lägg smöret i en gjutjärnsp­anna och hetta upp. Bryn tills smöret doftar nöt och karamell. Ta av från värmen och låt proteinet sjunka till botten. Mixa äggula, inläggning­slag från fläderblom­morna, salt, senap och vatten. Tillsätt det brynta smöret droppvis och sedan i en fin stråle till en tjock emulsion. Stek surdegsbrö­det gyllene i smör. Låt det svalna och bryt det i små bitar.

5 Fyll smöremulsi­onen i sifonen och ladda med två patroner. Håll varm. Blanda lite av inläggning­slagen från fläderblom­morna med 1/2 dl vatten, koka upp och tillsätt 1–2 tsk kallt smör för att få vätskan att tjockna och värm blandninge­n. Glasera rödbetorna med fläderemul­sionen.

6 Servering: Spraya ut lite av smöremulsi­onen i mitten av serverings­tallrikarn­a och placera rödbetorna på. Lägg på picklade rädisor, iskylda rädisor, surdegsbrö­d och fläderblom­mor. Toppa med ett litet fågelbo av ärtskott, rödbetsbla­d, körvel och krasse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden