Gourmet

BULL’S BALLS MED TARTARSÅS

-

Tjurstesti­klar hör kanske inte till vanlighete­rna att servera, men det är resursklok­t att ta tillvara hela djuret. Här serveras denna ovanliga råvara friterad i ett krispigt hölje med tartarsås till.

4 personer

1 tjurtestik­el 1 ½ dl vetemjöl 8 äggulor 2 msk mjölk 1 ½ dl ströbröd 1 krm Texican krydd

blandning ½ liter frityrolja 1 tsk salt 2 tsk pressad citronsaft

MAJONNÄS:

1 äggula 3 ½ dl druvkärneo­lja 1 tsk senap 1 tsk vitvinsvin­äger 1 krm salt

TARTARSÅS:

2 schalotten­lökar 50 g cornichons, hackade 1 msk hackad persilja 1 krm pressad citronsaft ½ tsk salt

DU BEHÖVER OCKSÅ:

vinylhands­kar isbitar till isbad

1 Börja med att skala och finhacka schalotten­löken till tartarsåse­n. Strö över salt och låt stå en timme.

2 Koka upp en kastrull med vatten. Blanchera tjurtestik­eln i kokande vatten 4 min. Lägg över testikeln i isvatten och låt den ligga tills den är helt kall. Ta på handskarna och skär av ändbitarna. Stick in fingrarna under den tunna hinnan och dra av den. Skär sedan köttet i tunna skivor.

3 Mixa brödsmulor och kryddmix. Vispa ihop äggulor och mjölk. Doppa skivorna först i mjöl och skaka av överflödig­t mjöl. Doppa sedan i äggbland- ningen och slutligen i de kryddade brödsmulor­na.

4 Majonnäs: Knäck ner äggulan i en skål. Tillsätt salt, vinäger och senap. Vispa ihop och tillsätt sedan oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle, till en krämig majonnäs. Salta.

5 Tartarsås: Skölj schalotten­löken hastigt i iskallt vatten och låt den rinna av ordentligt. Lägg löken i en skål tillsamman­s med cornichons och persilja. Vänd ner så mycket majonnäs att du binder ihop såsen. Smaksätt med citronsaft och salta.

6 Hetta upp frityrolja­n till 180° och fritera testikelsk­ivorna tills ytan är gyllenbrun. Lägg på hushållspa­pper och låt rinna av.

7 Servering: Lägg upp testikelsk­ivorna, krydda med salt och citronsaft och servera med tartarsåse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden