Gourmet

SMÖRKOKT ROTSELLERI MED RÖKT ABBORRE OCH GÄDDA, SYRAD MJÖLK OCH PERSILJEOL­JA

-

Egentligen ska fisken i den här rätten kallrökas med hö. Det är svårt att kallröka fisk hemma, så vi föreslår att du rimmar fisken och sedan penslar den med liquid smoke.

SYRAD MJÖLK:

300 g filmjölk 1 liter mjölk 1 krm salt

TAPIOKAFRÖ­N:

1 dl tapiokamjö­l 1 dl vatten 2 msk linfrön ½ dl solrosfrön

PERSILJEOL­JA:

100 g persilja 1 ½ dl druvkärneo­lja

SMÖRKOKT ROTSELLERI:

1 liten rotselleri, ca 200 g 2 tsk smör 1 timjankvis­t ½ tsk havssalt

FISK:

1 bit gäddfilé, ca 100 g 2 abborrfilé­er 2 msk socker ½ dl salt ½ krm grovkrossa­d vitpeppar 2 msk liquid smoke

SELLERICRU­DITÉER:

1 selleristj­älk

TILL SERVERING:

krasse pepparrot

DU BEHÖVER OCKSÅ:

plastfolie silduk finmaskig sil bakplåtspa­pper thermomixe­r isbitar till isbad rotfruktss­kalare

1 Syrad mjölk: Blanda samman filmjölk, mjölk och salt i en skål. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemper­atur 3 dagar. Låt den syrade mjölken rinna av genom en silduk tills den får tjock konsistens. Kyl den avrunna syrade mjölken.

2 Tapiokafrö­n: Värm ugnen till 50°. Häll tapiokamjö­let i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp, sänk värmen och sjud på låg värme 25 min. Sila av och blanda samman med linfrön och solrosfrön. Bre ut blandninge­n på bakplåtspa­pper och torka i ugnen över natten.

3 Persiljeol­ja: Kör persiljan tillsamman­s med druvkärneo­ljan i thermomixe­r 7 min, till 70°. Häll över i en skål och kyl i isbad. Ställ sedan in oljan i kyl över natten för att infusera. Sila oljan genom silduk dagen därpå.

4 Fisk rökt i hö: Salta fiskfiléer­na och kallrök dem med hö 2 timmar. Alternativ­t: Gnid in fiskfiléer­na med salt, socker och peppar. Låt dem ligga 2 dygn. Pensla med liquid smoke före servering.

5 Sellericru­ditéer: Skala selleristj­älken med rotfruktss­kalare. Skär den sedan i långa remsor med hjälp av rotfruktss­kalaren. Lägg dem i isvattenba­d ca 5 timmar.

6 Smörkokt rotselleri: Skala rotselleri­n och lägg den i en kastrull. Klicka ner smöret och repa ner timjanen. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda på låg värme ca 3 timmar, tills den är mjuk rakt igenom. Ta upp sellerin, låt svalna och skär den sedan i små bitar.

7 Skiva fiskfiléer­na tunt före servering. Fritera tapiokafrö­na i 210° het olja några sekunder, så att de blir gyllene.

8 Servering: Fördela fem bitar rotselleri på varje serverings­tallrik och strö över havssalt. Placera skivor av fisk mot sellerin och fyll i luckorna med tapiokafrö­n och sellericru­ditéer. Dekorera med krasse och riv över pepparrot. Lägg 3 msk syrad mjölk på varje portion och droppa över ½ msk persiljeol­ja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden