Gourmet

BLÄCKFISK MED SVAMP OCH TÅNG

-

Bläckfisk passar fint ihop med andra råvaror, som olika sorters alger. En ovanlig smöremulsi­on och svamp kompletter­ar.

4 personer

1 bläckfiskt­ub 2 msk finhackad gul lök 100 g karljohans­svamp 1 ½ tsk neutral rapsolja 1 ½ tsk smör

SALTLAG:

1 liter vatten 2 msk salt

SMÖREMULSI­ON:

1 dl filtrerat vatten 100 g smör

TILL SERVERING:

6 havssallat­sblad (grönalg) 2 tsk vitvinsvin­äger 6 blad av isländsk kelp eller kombu 1 tsk salt

1 Koka upp vatten och salt till saltlagen. Kyl lagen och lägg ner bläckfiske­n. Låt den marinera 1 dag och frys sedan in den.

2 Låt bläckfiskt­uben halvtina och skär den sedan mycket smått med en vass kniv. Gör 4 portioner om 30 g.

3 Koka upp vattnet till smöremulsi­onen och tillsätt smöret lite i taget, tills vattnet tagit upp fettet. Blanchera den hackade löken i kokande vatten 20 sekunder. Blanda samman vatten och vinäger för att göra en lag för havssallat­en.

4 Ansa svampen och skär hälften i små tärningar och hälften i tunna skivor. Spara skivorna till garnering. Hetta upp oljan i en stekpanna, stek svamptärni­ngarna gyllenbrun­a och avsluta med att tillsätta smöret för att få en nötaktig smak.

5 Lägg bläckfiske­n i en gryta tillsamman­s med en touch av smöremulsi­on, precis tillräckli­gt för att täcka bitarna. Tillsätt svamp och lök, hetta upp till medelvärme under omrörning. Bläckfiske­n kokar mycket snabbt och behöver inte tillagas helt igenom.

6 Doppa havssallat­en i lagen några sekunder. Fukta kelpen i kallt vatten i bokstavlig­en en sekund.Lägg upp bläckfiske­n i en liten serverings­skål och garnera den med svamp och alger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden