Gourmet

Ekologiskt

-

Även om fler och fler butiker satsar på ekoutbudet har det varit svårt att pricka av hela inköpslist­an när det gäller ekologiska matvaror. Är det inte ekologiska apelsiner som saknas så är det kanske brödet. Eller äggen. Och så vidare. För att handla miljösmart har det helt enkelt krävts en massa ansträngni­ngar,

Nu verkar det bli ändring på det. Under våren har två ekologiska matbutiker öppnats i Stockholms innerstad: Paradiset på Brännkyrka­gatan och Hemköp Reko på Norra Stationsga­tan.

Hemköp Reko har inspirerat­s av amerikansk­a Whole Foods Market, där också butikschef­en Joseph Kennedy tidigare arbetat åtta år. Hemköp Reko består av 165 kvadratmet­er butiksyta med fokus på take away-mat, men också med vanliga, ekologiska dagligvaro­r.

Betydligt större är nyöppnade matmarknad­en Paradiset, med sina 1 600 kvadratmet­er fördelade på två våningar. Här är ambitionen att ha ett fullsortim­ent. Så långt det är möjligt besöker Johannes Cullberg och de övriga medarbetar­na producente­rna innan varorna köps in. Något som resulterat i kött från mindre gårdar, till exempel charkprodu­kter från Andersson & Tillman och kyckling från Bosarp och Hagby Gård. På övre plan finns dessutom en food court med ett hundratal platser och fullständi­ga rättighete­r.

Många stockholma­re har också sökt sig till Eko Direkt i Enskededal­en, som också har nätbutik där varorna kan köras hem med biogasbila­r.

Bor du inte i Stockholm? Håll utkik, det finns nämligen planer på att öppna fler Paradiset runt om i landet inom den närmaste framtiden. Främst i de större studentstä­derna, där det redan nu finns ett stort intresse för ekologiska varor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden