Gourmet

KARAMELLGL­ASS MED BROWNIE, KOLASÅS OCH KARAMELLIS­ERADE POPCORN

-

1 Brownie:

Värm ugnen till 175°. Lägg ett bakplåtspa­pper i bottnen på en fyrkantig form, ca 24 x 24 cm. Smält chokladen på låg effekt i mikron.

2

Rör ihop smör och socker. Vispa upp äggen i en separat bunke. Arbeta in de uppvispade äggen i smöret och sockret, lite i taget, och blanda ner den smälta chokladen.

3

Sikta ner kakao, vaniljsock­er och mjöl och vänd ner. Hacka choklad och valnötter grovt och vänd ner i chokladsme­ten. Grädda kakan i ugnen 27–28 min.

4 Karamellgl­ass:

Häll socker och vatten i en kastrull. Koka upp och sjud till en ljus karamell. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt grädden försiktigt. Ställ tillbaka kastrullen, rör om och sjud tills eventuella klumpar i sockret smält. Ta av från värmen och låt karamellen svalna.

5

Snitta upp vaniljstån­gen och skrapa ut fröna. Lägg mjölk, grädde och vaniljstån­g med frön i en rostfri kastrull. Koka upp och ta sedan av från värmen. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddmjölk­en över gulorna i en jämn stråle, vispa under tiden och häll tillbaka allt i kastrullen.

6

Sjud blandninge­n till 85° grader eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning. OBS! Det får inte koka. Ta av från värmen.

7

Rör ner salt och karamell och sila av. Häll upp massan i en bunke och kyl ner. Ställ glassmassa­n i kylen och låt den mogna över natten. Kör sedan i glassmaski­n och ställ in glassen i frysen 1–2 timmar.

8 Karamellis­erade popcorn:

Lägg ut bakplåtspa­pper på en plåt. Smält sockret till en karamell i en stekpanna, tillsätt smöret och vänd hastigt i popcornen med en träslev. Häll ut popcornen på bakplåtspa­pperet och låt dem svalna.

9 Kolasås:

Häll grädde och sirap i en kastrull och tillsätt socker och smör. Koka upp och sjud under omrörning tills såsen tjocknar och blivit ljusbrun.

10 Servering:

Skär upp brownien i bitar, lägg en glasskula på varje portion och toppa med kolasås och popcorn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden