Gourmet

K

-

ärnan i Floda runt järnvägsst­ationen är liten. Egentligen består den endast av några få byggnader där Jernbruket är en av dem. En liten charmig tegelbyggn­ad mitt i byn med Säveån forsande i bakgrunden. Efter öppningen i augusti förra året har Jernbruket fått matälskare att köa efter kött som lagas över öppen eld med hjälp av olika tekniker. Matts Johansson, som även driver cafékedjan Da Matteo, samt Hans Bodell, grundare av Bar Centro, är lyriskt eniga om att de hittat hem. Att de är inne på rätt spår. Och framför allt nått ett ovärderlig­t samarbete med traktens uppfödare av naturbetes­djur, Lammet och Bonden i Gråbo.

Det sprakar från elden. Känslan av lägereld infinner sig utanför Jernbruket, som bjuder in till utehäng, och genast förs tankarna till barbecue med inspiratio­n från Texas, även om Matts och Hans absolut inte vill fastna i något fack.

– Vi vill använda hela djuret. Det hade varit lätt att fokusera på ädla delar och bara köra med entrecôte, ryggbiff och filé. Men för oss är det viktigt att hela ätupplevel­sen ska stå för något mer, säger Matts.

En trerätters­meny komponeras efter tillgång på råvaror, och utöver menyn finns ett urval grillat och rökt kött som kan beställas efter vikt. Men tänk på att den som besöker Jernbruket inte ska ha för bråttom. Stora köttdetalj­er behöver lång tid över den öppna elden. Kanske är det just det som gör Jernbruket så speciellt. Tempot skruvas ner och inbjuder till samtal och gemenskap runt bordet.

– Hela idén till krogen började ta fart för några år sedan när jag och Matts på ren nyfikenhet gick med i det sociala nätverket Food Makers, berättar Hans.

– Vi var några matentusia­ster som träffades hos bonden Gustav Ahlqvist för att lära oss om styckning, minns Matts.

Mötet blev till ett nära samarbete och viktig kunskap för alla medverkand­e. Och när de väl bestämt sig föll allt bara på plats.

– Ibland händer bara saker som man inte alltid kan styra. Det kan låta galet att starta en krog flera mil utanför Göteborg på en plats som saknar krogvana, fortsätter Matts.

Men varför inte? Hans och Matts tog en risk som visat sig fungera bättre än vad de någonsin kunnat drömma om. De har inte bara skapat en lokalt förankrad pub för Flodaborna, utan också en matdestina­tion som fått gäster att strömma till och hoppa på tåget till Floda för att bänka sig vid träborden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden