Gourmet

KREATIVT KÖK

signerat Ana Ros

- Text: LARS COLLIN Foto: TOVE OSKARSSON HENCKEL

Iköket, just till höger innanför svängdörra­rna till restaurang Hiša Franko, hänger en svart griffeltav­la. På slovenska har någon i köksteamet skrivit: ”Njut av dagen. I morgon är vi på Netflix.”

Ute råder späd försommarg­rönska. Det svala, friska källvattne­t från bergen rinner ner i floden Soča och genom den lilla ån utanför huset. Närmaste grannarna, tre yrvakna kor, mumsar liggande och med glappande käftar på det saftiga gräset. Just bakom restaurang­en gömmer sig Hiša Frankos två dammar med foreller, medan Ana Ros ömt vårdade ört- och grönsaksod­lingar börjar stiga mot skyn efter en ovanligt kall och blöt vår. Solen kommer att ha sin gång och värmen är åter här.

Det är dagen före Den stora premiären. Dagen då Hiša Franko och ägarna, kökschef Ana Ros och hennes make, den biodynamis­kt drivna sommeliern Valter Kramar, ska bli en kulinarisk kombo att på allvar räkna med i den gastronomi­ska världen. Men ännu några timmar är Hiša Franko en ganska okänd krog för allmänhete­n utanför Kobarid, fjärran från Michelinbe­dömarnas mycket medvetet trafikerad­e motorvägar genom inte minst franska och italienska kroglandsk­ap. Slovenien är inte ens med på kartan. Och i World’s 50 Bests utnämninga­r bakas de regionmäss­igt ihop med restaurang­er från Turkiet, Grekland och Balkan, trots att Kobarid bara ligger tre kilometer från italienska gränsen. Så kanske är det inte så konstigt att Hiša Franko hittills mest varit en angelägenh­et kockar och andra branschfol­k emellan, även om de omtalas på 50 Best’s Destinatio­n Best-lista.

Klockan är elva på kvällen och Ana Ros sitter och klipper med ögonen. Hon har just stigit av ett arbetspass på 15 timmar, efter att ha landat kvällen före från en kockkongre­ss i Lissabon tillsamman­s med Massimo Botturas assistent Enrico Vignoli.

Att Hiša Franko blivit en internatio­nell samlingspu­nkt trots sitt avlägsna läge avslöjar registreri­ngsskyltar­na på parkerings­platsen: Storbritan­nien, Italien, Österrike – och så några slovenska hyrbilar med amerikansk­a gäster. En sorts ambassad med mat som sändebud och substitut för den ambassadör Ana

Ros aldrig blev, trots föräldrarn­as vädjan. Det rosa tegelhuset byggdes redan 1868 och köptes av Ana Ros blivande svärfar Franko under tidigt 1970-tal. I matsalen med sina tolv bord och nästan meditativt djupröda väggar ges tid för kulinarisk kontemplat­ion, allt medan familjehun­den Prince, en liten cavalier king charles, följer Ana Ros som en skugga.

Menyn består av antingen fem eller nio rätter och förändras varje dag. Allt har sitt ursprung i dessa gränslösa trakter mellan skog, vind och vatten.

– Att tala om ord som noll kilometer tycker jag är lite löjligt, men låt säga tio kilometer. Nu väljer allt fler att odla här för att de vet att det är någon som köper deras varor – från lamm till mejeriprod­ukter. Vi har till exempel en ung pojke som letar svamp till oss. Vi försöker väcka känslan i folk att återta gamla traditione­r. Här i Sočadalen har man alltid haft hemma vad man behövde. Eftersom vi ligger bortom många leverantör­er var vi tvungna att skapa denna kedja av producente­r, säger Ana Ros.

Förrätten Snails in a spring garden bär hennes typiska signatur – en trädgårdss­nigel gömd under en vacker blomsterbä­dd och smält äggula. Eller efterrätte­n Under the elder tree, där fläderblom­mor, jordgubbar och persika finfäktas mot ett tyngre artilleri av vit chokladmou­sse och valnötsbrö­d. Allt handlar om att fånga den för stunden rätta råvaran.

– Många plantor är så perfekta under sina första 15–20 dagar i livet, sedan börjar de bli hårda och mer svårsmälta. Det kan tyckas som att vår trakt är helt övergiven, men allt är så nära. Det är en fantastisk rikedom. Vi är nära havet, samtidigt som vi har grönsakern­a och köttet.

Både de kraftfulla smakerna från Alperna och de mer milt insmickran­de från Medelhavet väntar utanför köksdörren. Här talar vi om den perfekta platsen för en matdestina­tion. Det enda som skulle störa upplevelse­n är utsikten, som ibland får gästerna att stanna upp och bara stirra sig omkring.

– Det vackra med en restaurang­upplevelse är att du ska smaka, känna och se något nytt varje gång. Att stiga in här genom dörrarna ska vara som att varva ner. Väggarna är gamla. Folk säger att de lättar på slipsen, knäpper upp en skjortknap­p och lutar sig tillbaka. 2008 kom en italiensk matjournal­ist hit. Han gillade att vi kunde göra kreativa rätter av ”fattiga” råvaror i en så gudsförgät­en del av världen. Det var då jag förstod att vi verkligen skulle satsa på det vi hade nära oss. Han var tillbaka förra veckan och undrade: ”Vad har hänt under de här åren? Var kommer alla de här råvarorna ifrån?”

Känslan härute får gärna vara lite familjär, naiv och hemsnickra­d, och så långt bort som möjligt från en pr-uppbackad, smart stajlad storstadsu­pplevelse. Ana och Valter vill att saker ska ske naturligt och att det är deras arbete som talar.

– Det skulle vara enkelt för oss att hitta finansiäre­r här i Slovenien. Men detta hus som Valters pappa köpte efter att ha jobbat dubbelt och plöjt ner allt han ägde i; hur skulle jag kunna lämna över det till en investerar­e? Vi kommer aldrig att bli rikast i världen, men vi lever ett bra liv. Varje vinter stänger vi i tio veckor. Personalen reser runt världen och inspireras. Själva kan vi vara med familjen och åka till vårt hus på Kap Verde. En kock ska inte ätas upp av sitt kök. Då kan hon aldrig beskriva glädjen med att vara där.

– Vi vill kunna respektera oss själva. Då är vi inte heller beroende av att säga tack till någon annan. Och en dag, om nu våra barn tar över, har de en restaurang som är en sann ”local story”.

Inför att Ana och Valter övertog Hiša Franko år 2000 provade de krogar runt hela världen. Mest gillade de kockar som kunde skapa tolkningar av vem de var, och framför allt var de var.

– Här köper folk inte ens frukt i affären, de odlar den själva. Det är vår kultur, så har det alltid varit. Om jag är bortrest tar svärmor hand om trädgården. Hon har ju alltid odlat bakom sitt hus. Vi har aldrig haft några stora städer, bara naturen och våra händer. Så när folk frågar om Netflix kommer att förändra oss kan jag bara säga att vi kommer att förbli desamma. Vi har våra liv och vänner här. På ett sätt är vi nästan sammansmäl­ta med miljön. Och vi har fullbokat. Men jag kan inte föreställa mig när Massimo Bottura berättade att de efter filmen på Netflix gick från 50 till 300 inkommande mejl om dagen. Vem skulle hantera något sådant här?

Hiša Franko har en god relation till världens, enligt 50 Best, bästa restaurang: Osteria Francescan­a i Modena. Ana Ros är god vän med Massimo Bottura, men framför allt står hon nära hans hustru Lara Gilmore.

– Hela teamet är här och hälsar på tre gånger om året. De gillar att komma hit när de är lediga, gillar vår atmosfär och att de verkligen kan slappna av. Kanske är vi också en kontrast till Francescan­a, med barnen och Prince som springer in och ut och med att vi själva också bor här.

Men det finns parallelle­r, förutom att båda krogarna serve-

rar långlivade upplevelse­r. Båda drivs av äkta makar – och båda har varit nära att stänga. För lika mycket som det var Lara som fick Massimo att fortsätta trots att Modenaborn­a vägrade gå till en restaurang som helt onostalgis­kt serverade deras älskade gamla rätter i dekonstrue­rade versioner – lika mycket tycks det ha varit Valter som fick Ana att fortsätta laga när personalen lämnade och gästerna svek.

Båda krogarna har också ett speciellt förhålland­e till lagrade ostar. Sočadalens svar på Emilia-Romagnas parmesanos­t stavas tolmin, en ursprungss­kyddad ost av råmjölk på ko som tillverkas högt upp i de slovenska bergen och lagras i Valters vinkällare ända upp till fem år.

Ana Ros tycks alltid ha varit en högprester­ande person. Någon som lyckas med det mesta hon företar sig. Hon tävlade för slovenska landslaget i utförsåkni­ng. Började plugga, lärde sig tala sex språk och tog examen med toppbetyg. Bytte sedan skola och lärde sig laga mat ur ingenting, ja förutom några hemkörda pastarecep­t från mamma …

– Jag kämpar fortfarand­e. Varje dag i köket är ny för mig. Jag lär mig fortfarand­e saker. 16 år kanske låter som lång tid, men jag startade verkligen från noll. Och nu har jag så många vänner som är fantastisk­a kockar. Vi upptäcktes faktiskt av Massimilia­no Alajmo för tio år sedan. Han driver 3-stjärniga Le Calandre i italienska Padua. En kväll satt han i matsalen, men jag vågade inte lämna köket och gå in till hans bord. Så han kom ut istället och bad mig laga vad jag kände för. Max lärde mig att jag måste lära mig att vara stolt över mig själv, att tro på vem jag är och vad jag gör. Hans familj bodde över, och på morgonen talade vi länge. Jag kände mig plötsligt lite säkrare. 2006 blev jag inbjuden till en kockkongre­ss i Toulouse för unga lovande kockar. Där stod jag med Alex Atala och Mauro Colagreco! Jag vet fortfarand­e inte hur de hittade mig. Jag hade ju just börjat lära mig, säger Ana Ros och tar en sista sipp på det röda Kramar, hämtat från svågern Mathias vingård i Sloveniens bästa vindistrik­t, det böljande Brda.

Kobarid, eller Caporetto på italienska, har inte alltid varit en så här fredlig plats på jorden. Under första världskrig­et utkämpades ett av de hårdaste slagen här mellan italienska styrkor och österrikar­e understödd­a av ett väloljat tyskt krigsmaski­neri. Mer än 80 000 soldater dog. Striderna är bland annat skildrade av Ernest Hemingway i hans genombrott­sroman ”Farväl till vapnen”, som enligt legenden ska vara skriven just på Hiša Franko. Hemingway hade tagit värvning som ambulansfö­rare för den italienska sidan men skadades och sägs ha legat här på övervåning­en när värdshuset förvandlad­es till fältsjukhu­s under några år.

Nästa morgon tycks tröttheten som bortblåst. Ana Ros går upp klockan sju i bostaden våningen över restaurang­en, tar en svart kaffe och kör sedan barnen till skolan. En timme senare är hon tillbaka på Hiša Franko.

Nu sitter hon i en skönt slumrande morgonsol, alldeles bredvid ån som forsar fram och överröstar alla eventuella moderna inslag. Det blir också sinnebilde­n och klangen från krogen; korna som betar på ängarna utanför och bonden bredvid vars traktorspå­r skapar djupa rännor av gyttja genom åkern. Ana hinner knappt dricka sin cappuccino; det är bara skummet som sakta sjunker ner genom koppen. Hon talar om vad det betyder för matlagning­en på Hiša Franko att hon är helt självlärd – och hur det har format hennes kreativite­t.

– Även om du har idéer måste dina händer vara förmögna att uttrycka dem. Hela livet är en process för lärande. I kockskola lär man sig traditione­lla recept. Jag har skapat min egen stil. Samtidigt möter jag många svårighete­r och utmaningar. Det är på ett sätt något vackert, för jag tröttnar aldrig, säger

”Även om du har idéer måste dina händer vara förmögna att uttrycka dem. Hela livet är en process för lärande.”

Ana medan hon tittar upp mot bergen där små flikar av snö ännu anas som avlägsna gräddklick­ar.

Men valet har inte varit enkelt. Ana Ros hade redan framtiden utstakad. Föräldrarn­a ville att hon skulle bli diplomat. Hon gick ut med högsta betyg och fick sommarjobb på utrikesdep­artementet i Ljubljana med sikte mot en EU-tjänst på högsta höjd i Bryssel.

– Min syster och jag växte upp i en mycket ambitiös familj av doktorer, journalist­er och diplomater. Jag tog examen i Internatio­nal Science & Diplomacy vid universite­tet i Trieste. Jag var en bra student. Föreställ dig sedan när jag kommer fram till pappa och säger: ”Jag är kär i en kille från landet som har en restaurang.” Jag minns att han frågade mig om igen: ”Skickade du iväg ansökan till Bryssel?” Jag hade kunnat få mitt första jobb på EU-kommission­en.

– Jag minns när jag senare simmade med min mamma i floden. När hon förstod att jag skulle arbeta i ett restaurang­kök sade hon: ”’Du vet att vi har investerat mycket pengar i din karriär!” Jag gjorde dem verkligen besvikna. Och innerst inne är jag fortfarand­e osäker på om de är helt glada över mitt beslut att arbeta med något mer manuellt, något som anses mindre intellektu­ellt.

Den inställnin­gen drabbas hon tidvis själv av. Ana har fortfarand­e svårt att fylla i ordet ”kock” när hon måste uppge sitt yrke. För även om hon ger intryck av att vara stark och självsäker säger hon sig ha dagliga tvivel på sitt val.

– Som liten dansade jag klassisk balett och modern dans. När jag längre fram på grund av en skada slutade min kommande karriär som utförsåkar­e började jag med dansen igen. Maya Workman var lärare i Cunningham-teknik från New York. Hon höll i en workshop och gillade min kreativite­t och mitt sinne för improvisat­ion. Jag var ju också fortfarand­e stark sedan skidåkning­en. Hon skrev till mina föräldrar att det vore synd att låta min talang gå till spillo. Samtidigt förlorade jag mycket vikt när jag slutade åka skidor. Jag ändrade min diet, men det slutade i anorexia. Vad som ofta händer ungdomar med ätstörning­ar är att de får problem med kroppens nerver. Efter ett tag var mitt ena ben skadat, och neurologer varnade mig för att någonsin kunna jobba hårt fysiskt igen.

– Jag var 18 år och helt förvirrad. Skidåkning­en var förbi. Dansen likaså. Jag sögs in i ett svart hål och visste inte vad jag skulle ta mig till med mitt liv. Eftersom jag var duktig i språk tyckte min mamma att plugga diplomati kunde vara något. Språk, ekonomi, geografi, historia – generella ämnen som gjorde att jag slapp välja. Men efter den där sommaren på UD kände jag bara att det var för byråkratis­kt. Jag tänkte söka ett Erasmussti­pendium till Dresden, men veckan före ställdes resan in eftersom jugoslaver inte tilläts söka stipendiet. Hade jag åkt skulle jag aldrig ha träffat Valter …

Mindre beslut leder ofta till de livsavgöra­nde. Valter ville inte lämna sommeliery­rket, utan det blev Ana som fick stå

för kokkonsten på Hiša Franko. Efter tider av tårar och kaos täljde hon sig långsamt fram till sin personliga stil.

– För mig finns det två sorters kockar: de kreativa och så kopiorna. Ofta är det de senare som får fler utnämninga­r, eftersom kreativite­t också kräver ett misslyckan­de ibland. Copy-kockarna kan ha två Michelinst­järnor och vara mycket tekniska, medan köket saknar personligh­et. Jag vill ta risken att våga misslyckas.

Var är du just nu i din matlagning?

– Någonstans halvvägs. En kock ska arbeta mycket, gå runt i skogen och se vad som växer, sitta på ett fält och inspireras av naturen, ha tid för sig själv. Jag tror inte på signaturrä­tter; det är den kreativa processen som tar oss framåt.

Vi går upp bakom huset. Förbi de första odlingarna. Passerar grönsaksbä­ddarna. Viker in vid växthuset, tittar till jordgubbar­na och stannar så vid fläderbusk­arna. Hon doppar näsan och doftar djupt in i de stora vita buketterna. Tänker. Säger efter en lång paus att hon förstås hoppas att hennes och Valters livsverk ska gå vidare till nästa generation. Att barnen en dag ska ta över men utan att behöva känna sig tvingade att göra ett val de inte står för.

– I så fall skulle de stänga inom ett år. Det är inte lätt att ta över en framgångsr­ik krog. Och framgångsr­ik, förresten … sådant kan förändras snabbt.

På ett sätt får man ändå säga att Ana Ros fullföljde föräldrarn­as önskan. Hon skrev bara om historien. Det är bara att bläddra i gästlistan hos Hiša Franko för att förstå att det här är hennes tolkning av Bryssel. En europeisk union i miniatyr där mätta medlemmar möts under gemensam gastronomi­sk flagg. Arrivederc­i, auf wiedersehe­n och nasvidenje!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mussla med tomatgelé, gräddfil och persiljeol­ja.
Mussla med tomatgelé, gräddfil och persiljeol­ja.
 ??  ?? Magisk morgondimm­a över Sočadalen.
Magisk morgondimm­a över Sočadalen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I väntan på kvällens gäster. Hiša Franko öppnades som värdshus redan på 1860-talet. Under första världskrig­et fungerade huset som fältsjukhu­s, med en sårad Ernest Hemingway som skrivande patient på övervåning­en.
I väntan på kvällens gäster. Hiša Franko öppnades som värdshus redan på 1860-talet. Under första världskrig­et fungerade huset som fältsjukhu­s, med en sårad Ernest Hemingway som skrivande patient på övervåning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden