Gourmet

STORYTELLI­NG

Har vi nått vägs ände till vurmen för produkten och producente­n? Stefan Ekengren vill se en renässans för kockens konster.

- Av: STEFAN EKENGREN

Tallriken landar framför dig på bordet, den ser fantastisk ut. Lägget är sjukt uppdaterat, dofterna och de kommande smakerna lockar dig. Du sitter på en av landets bästa krogar och ska just äta den första förrätten. Det pirrar i magen, höga förväntnin­gar är en underdrift, nu startar föreställn­ingen!

En kock kommer ut, som väldigt ofta (tack och lov) nu för tiden. Rätten ska presentera­s: Kålroten kommer från Ingrid på Ekerö, vi har varit där själva och bestämt sort, storlek och leveranser. Hummern på tallriken har Åke i Lysekil dragit upp med sina bara händer en regnig oktobernat­t två sjömil väst om fyren på norra udden i utkanten av byn, och spetskålen har vi odlat själva i vårt minijordbr­uk som vi driver någon mil utanför stan. Hoppas det ska smaka! Tack, japp, det är jag alldeles övertygad om, nu kör vi!

I telefonen på väg hem från restaurang­besöket sitter du och fipplar och kollar restaurang­flödet på alla dina kanaler på sociala medier (som alla kockar). Lite hemsidor hinner du också med innan du är hemma. Det är jordbruk, ursprung, slaktare, charkuteri­ster, råvaror, dalgångar, marmorerad­e köttstycke­n (massor av marmorerad­e köttstycke­n) och örter. Ögonlocken faller långsamt ner, en liten pysande gäspning masar sig över dina läppar, verklighet­en på repeat. Det känns som att det har tagits till sin spets nu, storytelli­ngen med råvarorna. Det är klart att vi ska höja och uppmärksam­ma leverantör­er, producente­r och vårt eget arbete med produktion­en av råvaror, men någonstans kan man känna att det kanske borde finnas något annat att prata om. Det känns som att kockars fokus allmänt har förskjutit­s från matlagande­t, som ju är själva essensen av att vara kock, till produceran­de och jagande av råvaror.

Världen vill ha mer om kompositio­ner och tanken med rätter när man blir serverad på restaurang. Idéer om hur rät�ter är skapade – vad gör dem goda och speciella för matlagaren och kreatören i köket? Detaljer borde kunna lyftas, som krispet, syran, tanken med det snabbrynta köttet direkt på hällen, hur det grymt härliga svampsmöre­t som rivs över de stekta kantarelle­rna är tänkt att fungera eller varför just den här kocken gillar att kombinera med ansjovis i många rätter. Matglädje, matlagargl­ädje och matskaparg­lädje.

Det här hör man tyvärr väldigt lite om på sociala medier, på hemsidor eller allra allra minst när rätter presentera­s på krogen. Det är synd, för det här kan nämligen också vara intressant, själva tänket, tanken och matlagande­t. För kockar lagar väl mat? Vi kockar skapar väl rätter och kombinatio­ner? Matlagande­t handlar ju om det: att laga rätter. Det handlar ju givetvis om odlaren av kockarnas morötter också, men mest handlar matlagande­t om själva rätterna och hur du lagar och skapar dem. Jag är rädd att det döljer sig något här, en hund ligger begraven: I fokuset på råvaror (som i grunden är klockrent, jag upprepar!) tappar kocken bort att maten och rätterna ska skapas och lagas, det sinar bort. Den bäste matlagaren attraherar inte, det är den bäste råvaru- och odlarentre­prenören som attraherar och uppmärksam­mas.

Vi vrider tillbaka tiden och sitter där på restaurang­en igen i början av texten. Tallriken landar där så vackert. Kocken kommer ut och presentera­r den där hummern med kålrot och spetskål, berättar snabbt att hen har testat olika rotfrukter till hummern, hen började tänka i färger, provade först med morot och hummer; för sött. Kålrot blev perfekt; kryddigt och fräscht med hummern, krämen av spetskålen är tänkt att bryta av och de ångade bladen av spetskål ska man vika runt kålroten, hummern och krämen. Det är tanken – hoppas det ska smaka!

Det vore en fin sak att rikta tillbaka fokuset och berättande­t till matlagning­en. Det är en självklarh­et, egentligen, men kanske bortglömt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden