Gourmet

COMEBACK FÖR VINBAREN

-

Sinnebilde­n av den mysiga lilla kvartersba­ren är i allra högsta grad levande. För hand i hand med cocktailtr­enden poppar det upp små egensinnig­a vinbarer i huvudstade­n, ofta på gator bortom krogstråke­n. Niklas Ekstedt och sommelier Maximilian Mellfors basunerade redan för knappt ett år sedan ut att de skulle slå ett hårdare slag för naturviner. Vid årsskiftet öppnade Tyge & Sessil på Brahegatan, ett stenkast från Ekstedt. Något mindre osynligt läge har sympatiska

Combo Vinbar, även om området vid Odenplan aldrig varit någon krogmagnet. Gänget bakom PA & Co och Bistro Süd står bakom satsningen, och även här finns fokus på viner från mindre producente­r – matchat med små, i synnerhet spanska tilltugg. Den som trodde att restaurang­täta Roslagsgat­an nu var mättad hade fel. Lilla Delphine & Edouard är franskt ända ut i fingerspet­sarna. Det franska paret lämnade delikatess­butiken i Paris för att öppna vinbar i Stockholm. Franska tapas kombineras med lika franska viner, allt hämtat från små leverantör­er runt hela Frankrike, från sardinerna i Atlanten till den provensals­ka olivoljan.

– Vi letade länge efter en gata på uppåtgåend­e. Och vi hamnade någonstans mellan Babette och Agrikultur. Visst finns det mycket franskt i Stockholm, men det mesta är väldigt klassiskt. Med Delphine & Edouard vill vi visa hur det ser ut i Frankrike och Paris i dag. Det är därför vi även säljer både lampor och porslin, säger Edouard Prothery och tittar ut i den blåtonade lokalen med sina 30 platser.

På Södermalm har vi sedan tidigare Horntulls Bodega, och nyligen öppnade även Folii på Erstagatan.

 ??  ?? Vinbaren Tyge & Sessel.
Vinbaren Tyge & Sessel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden