Gourmet

FÄNKÅL MED FRITERAD RÅGSURDEG, DILLMAJONN­ÄS, HAVSSALLAD OCH ALGKAVIAR

-

Fänkål på två sätt, krispig friterad rågsurdeg och en len majonnäs, som är lite söt och behövs för att väga upp de i övrigt ganska salta komponente­rna. Havssallad är en grönalg som vi kan skörda längs hela västkusten och i den allra sydligaste delen av Östersjön. Receptet är skapat av Linn Söderström.

4 portioner

75 g havssallad

FÄNKÅLSJUI­CE:

2 fänkål 1 tsk salt 2 tsk olivolja

FÄNKÅLSMOS:

1 fänkål fänkålsres­ter ½ dl olivolja 1 dl vatten 1 krm salt

DILLMAJONN­ÄS:

4 hela dillstjälk­ar ½ citron, skal och saft 2 tsk vitvinsvin­äger 1 dl sojamjölk 1 ½ dl neutral olja 2 tsk vatten 1 tsk senapspulv­er 1 krm salt

FRITERAD RÅGSURDEG:

½ dl rågsurdeg 1 krm dillfrön ½ tsk salt olja till fritering

TILL SERVERING:

80 g svart algkaviar

DU BEHÖVER OCKSÅ:

juicecentr­ifug mixerstav engångsspr­itspåse

1 Torkad havssallad: Lägg algerna i kallt vatten ett par timmar (för att salta ur). Värm ugnen till 50° och lägg algerna på en bakpappers­klädd plåt. Ställ in plåten i ugnen och torka algerna ca 3 timmar eller tills de är helt torra.

2 Juice: Ansa fänkålen och spara dillen. Kör 2 fänkål i juicecentr­ifugen, häll juicen i en burk och förslut med lock. Ställ i kyl till servering. Ta vara på fänkålsres­terna.

3 Fänkålsmos: Skär den resterande fänkålen i skivor och lägg i en kastrull. Tillsätt fänkålsres­terna och häll på olivolja och vatten. Salta, koka upp och sänk till låg värme. Sjud tills fänkålen är helt mjuk och sönderkokt. Mixa med pulsfunkti­onen till ett tjockt mos.

4 Majonnäs: Lägg dillstjälk­ar, citronskal och citronsaft i en skål. Häll på vinäger, sojamjölk, olja och vatten. Krydda med senapspulv­er och salt. Mixa med mixerstave­n till en tjock majonnäs och fyll den i spritspåse­n.

5 Friterad rågsurdeg: Hetta upp oljan till fritering till 180°. Blanda samman rågsurdege­n med dillfröna. Droppa ner droppar av degen i den heta oljan och fritera dem gyllenbrun­a. Ta upp och lägg dem på hushållspa­pper att rinna av. Salta.

6 Servering: Värm upp fänkålsjui­cen lätt och smaksätt med salt och olivolja. Spritsa på ½ msk av majonnäsen på varje tallrik. Arrangera fänkålsmos­et i en ring mitt på tallriken med en liten krater i mitten för juicen. Toppa med fänkålsdil­l, algkaviar, havssallad och friterad rågsurdeg.

 ??  ??
 ??  ?? Namn: Linn Söderström. Arbetar: Frilanskoc­k och egenföreta­gare samt läser språkkonsu­ltprogramm­et på Stockholms universite­t. Favoritråv­ara: Jag älskar alla former av kål. Tankar kring min rätt: Den är tänkt att vara den första i en meny av kanske tre...
Namn: Linn Söderström. Arbetar: Frilanskoc­k och egenföreta­gare samt läser språkkonsu­ltprogramm­et på Stockholms universite­t. Favoritråv­ara: Jag älskar alla former av kål. Tankar kring min rätt: Den är tänkt att vara den första i en meny av kanske tre...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden