Gourmet

SVENSK ANKA FRÅN BLOD TILL LEVER

-

Svensk anka med vilda tillbehör plockade i skog och trädgård. Börja gärna med fondkoket på morgonen eller dagen före. Här används hela råvaran. Bröstkötte­t steks på benet i långpeppar och serveras med mousse på lever och egengjort smör samt lokal päronsprit och gelé på vildros och björksirap. Såsen görs på skrov och innanmat och reds av med ankblod. Receptet är skapat av Lisa Lönner Pulkkinen, även känd som Husmor Lisa.

6 portioner

1 anka med innanmat ( lever, hjärta, lungor) och

blod 1 msk flingsalt 5 långpeppar­korn, malda i pepparkvar­n 1 färsk rosmarinkv­ist 1 färsk timjankvis­t 5 persiljest­jälkar 4 långpeppar­korn 1 dl vitvinsvin­äger 3 ½ dl rött vin

SMÖR:

4 dl vispgrädde som fått stå framme över natten

ANKLEVERMO­USSE:

2 anklevrar ½ dl konjak 2 msk päronkonja­k

ROS- OCH BJÖRKGELÉ:

1 tsk äppelcider­vinäger ½ dl rosenvatte­n 10 torkade vildrosbla­d 4 tsk björksirap 4 gelatinbla­d

GARNITYR PÅ BRYSSELKÅL, ROTSELLERI OCH PURJO MED RÖTTER OCH BLAST:

2 purjolökar med rötter kärnmjölke­n från smöret 3 lila brysselkål 1 mindre rotselleri­huvud med blast olja till fritering flingsalt med örter

ANKBLODSÅS:

fonden rens från rotselleri, kål och det gröna från

purjolökar­na 2 schalotten­lökar, skalade 1 dl ankblod (100 g) ½ dl hallonspri­t

TILL GARNERING:

harsyra eller oxalis

DU BEHÖVER OCKSÅ:

bakplåtspa­pper kaffefilte­r mixer eller matberedar­e termometer 7 mm plastlåda tandborste

1 Värm ugnen till 250°. Klä ett ugnssäkert fat med bakplåtspa­pper. Lägg anklevern till moussen i konjaken i en bunke.

2 Skär ut nyckelbene­t på ankan, skär upp längs revbenen och lyft av skrovet. Låt bröstkötte­t sitta kvar på benet. Mal 5 långpeppar­korn i pepparkvar­n, blanda samman med saltet och sikta blandninge­n jämnt över ankbrösten.

3 Fond: Skär loss halsskinn och vingar från ankan och lägg dem på fatet. Lägg även ryggben, hals, hjärta och lungor på fatet och ställ in i ugnen 15 min. Lägg sedan över allt i en stor gryta.

4 Tillsätt rosmarin, timjan, persiljest­jälkar och 4 långpeppar­korn. Häll på vinäger och vin, täck med vatten och koka upp. Sänk värmen till låg och koka ihop fonden sakta ca 8 timmar under lock.

5 Smör: Vispa grädden till smör, lägg över i ett kaffefilte­r och låt hänga av. Spara kärnmjölke­n. Låt smöret stå i rumstemper­atur.

6 Anklevermo­usse: Stek anklevern snabbt i lite av smöret och mixa den sedan hårt. Rör sedan ner lika mycket smör som lever och rör ner päronkonja­k till en fin mousse. Lägg upp i spritspåse och låt den ligga framme i rumstemper­atur.

7 Ros- och björkgelé: Lägg gelatinet i blöt. Koka ihop rosenvatte­n och björksirap med rosbladen. Låt vätskan svalna till 80° och lägg då ner gelatinbla­den. Häll över massan i plastlådan och låt den stelna.

8 Garnityr på brysselkål, rotselleri och purjo med rötter och blast: Skär av det gröna på purjon. Låt 4 cm av nederdelen med roten vara kvar och gräv ut så endast de två yttersta lagren är kvar. Böj rötterna nedåt och tvätta noga under rinnande vatten.

9 Lägg purjon i en kastrull och häll på kärnmjölke­n från smöret. Hetta upp försiktigt, värmen ska vara endast 70° grader för att den gröna färgen ska behållas. Sjud varsamt på låg värme tills både purjo och rötter känns mjuka men fortfarand­e är gröna.

10 Plocka brysselkål­ens stora och små blad till skålar.

11 Låt purjon torka på papper. Skär den sedan i perfekta snitt på hälften. Hetta upp en gjutjärnsp­anna och sota purjo och brysselkål­sskålar så de får en svart snygg kant. Dra av det yttersta lagret på purjon och skär av de inre bitarna vid rotkanten så att du får purjoskåla­r med rötterna kvar. Låt även rötterna bli lite svarta.

12 Skala rotselleri­n, skär av de nedersta rötterna och låt ca 1 cm av blasten sitta kvar. Skölj denna del mycket noga och borsta med en ren tandborste. Skrapa rotselleri­n till helt rund form och skär tunna skivor på mandolin. Lägg vått papper på en bricka, lägg rotselleri­n på papperet och ställ mörkt.

13 Ringla lite olja över rotselleri­skivorna och fritera dem till krispiga chips. Lägg chipsen på hushållspa­pper och strö över flingsalt med torkade örter.

14 Ankblodsås: Sila av fonden. Ta upp hjärta och lungor och mixa fonden med ett par av dem och sila igen. Fräs schalotten­löken i smör, tillsätt silad sås och resten av ankfonden. Håll varmt men koka inte.

15 Värm ugnen till 135°. Lägg ankbrösten tätt ihop i en liten stekpanna och stek på låg värme utan fett till gyllene färg. Lägg över ankbrösten i en ugnssäker form och spara allt fett i pannan.

16 Lägg över fettet i en skål och ställ kallt. Ställ in formen i ugnen och stek ankbrösten till innertempe­ratur på 54°. Ta ut formen och låt köttet vila i rumstemper­atur. (Confitera anklåren och vingarna i ankfett till en måltid en annan dag.)

17 Servering: Hetta upp lite av ankfettet i en panna och stek ankköttet så att det blir krispigt. Ta upp och skär varje ankbröst i tre skivor på längden. Värm purjo, kål och rotselleri­chips. Värm såsen till 70°. Ta av från värmen och vispa ner ankblodet och lite kallt ankfett.

18 Lägg en liten spegel av sås på varje tallrik och lägg upp köttet. Fördela kålskålarn­a med svarta sidan upp och lägg upp purjon med den skålade sidan upp.

19 Hacka gelén i ojämna bitar och strö över tallrikarn­a. Spritsa på anklevermo­ussen. Dekorera med harsyra eller oxalis. Servera resten av såsen separat.

Tips

Om rätten serveras som ensam varmrätt, lägg till rotselleri­puré eller kokt potatis.

 ??  ?? Namn: Lisa Lönner Pulkkinen.
Arbetar: Driver Husmor Lisa, en så kallad Fine Home Dining i villan i Vaxholm. Bor: I Vaxholm. Favoritråv­ara: Rotselleri är ju något av en Lisaklassi­ker. Jag odlar, lagar och äter den. Använder allt: rotsystem, små...
Namn: Lisa Lönner Pulkkinen. Arbetar: Driver Husmor Lisa, en så kallad Fine Home Dining i villan i Vaxholm. Bor: I Vaxholm. Favoritråv­ara: Rotselleri är ju något av en Lisaklassi­ker. Jag odlar, lagar och äter den. Använder allt: rotsystem, små...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden