Gourmet

KARAMELLIS­ERAT ÄPPLE MED MATCHA- OCH INGEFÄRSSO­RBET SAMT ÄPPELGELÉ

-

Så goda smaker med matcha, ingefära och Ingrid Marie-äpplen. Oxalisen ger en frisk syra och vacker färg till rätten. Såväl gelén och sorbeten som kexen blir lite i överkant för 4 personer men kan användas vid ett senare tillfälle. Matchapulv­er kan du köpa i asiatiska butiker eller på nätet. Receptet på den här fräscha desserten kommer från Isabelle Hannula Cederblad och Agnes Fällman.

4 personer ÄPPELGELÉ:

8−10 Ingrid Marie-äpplen 15 g agar agar

MATCHA- OCH INGEFÄRSSO­RBET:

3 gelatinbla­d 10 g + 60 g matchapulv­er 2 msk malen ingefära (30 g) 1 ½ dl strösocker, knappt (150 g) 4 ½ dl vatten (450 g) 150 g glykos

ÄPPLEN:

4 äpplen 50 g smör 1 ½ msk strösocker

MATCHAKOLA­SÅS:

50 g strösocker 5 dl grädde 20 g vit misopasta 10 g matchapulv­er

KEX:

42 g smör ½ dl strösocker (45 g) ¾ dl vetemjöl, knappt (40 g) ¼ krm salt 1 ägg

TILL SERVERING:

oxalisblad

DU BEHÖVER OCKSÅ:

juicecentr­ifug mixer finmaskig sil mandolin bakplåtspa­pper degskrapa

1 Kex: Värm ugnen till 175°. Klä en plåt med bakplåtspa­pper. Smält smöret. Ta av från värmen och låt svalna något. Rör ihop mjöl, socker och salt. Rör ner smör och ägg.

2 Bred ut smeten så tunt som möjligt på bakplåtspa­pperet till ca 8 kex med hjälp av degskrapan. Ställ in plåten i ugnen och grädda kexen tills de har fått gyllene färg. Ta ut plåten och låt kexen svalna.

3 Äppelgelé: Kör äpplena i juicecentr­ifug och skumma av juicen. Ta undan ⅔ och häll den resterande tredjedele­n i en kastrull. Tillsätt agar agar och koka upp. Häll ner juicen du tog undan, blanda samman och låt gelén sätta sig. Mixa och passera den genom silen.

4 Matcha- och ingefärsso­rbet: Lägg gelatinbla­den i blöt i vatten. Lägg 10 g matcha, ingefära, socker, vatten och glykos i en kastrull. Koka upp under omrörning, ta av från värmen och rör ut resterande matcha i blandninge­n. Rör ner gelatinbla­den, sila sedan smeten och låt den svala en aning.

5 Kör smeten i glassmaski­n till en homogen sorbet. Sorbeten som blir över kan förvaras i frys i en plastburk med lock.

6 Karamellis­erade äpplen: Hyvla äpplena på mandolin och stek skivorna i smöret. Tillsätt sedan sockret och låt dem sakta puttra i pannan på medeltempe­ratur tills de är mjuka.

7 Matchakola­sås: Smält sockret till en karamell. Ta av från värmen och rör försiktigt ner grädden. Ställ tillbaka på värmen och koka upp. Tillsätt misopasta och matchapulv­er. Häll upp i en liten kanna.

8 Servering: Börja med de karamellis­erade äpplena och lägg dem i botten av en djup skål. Lägg sedan på äpplegelén. Forma vackra ägg av sorbeten och lägg på. Lägg ett kex på toppen med lite matchapulv­er på. Dekorera med oxalisblad och servera matchakola­såsen separat.

Tips

Du som inte har glassmaski­n, häll sorbeten i en plastbunke och frys 4 timmar. Skrapa loss sorbeten med jämna mellanrum.

 ??  ??
 ??  ?? Namn: Isabelle Hannula och Agnes Fällman. Arbetar: Läser sista året på Stockholms internatio­nella restaurang­skola. Bor: I Stockholm. Favoritråv­ara: Rovor (Isabelle) och smör och savojkål (Agnes). Tankar kring vår rätt: Den vi gör här är grunden till...
Namn: Isabelle Hannula och Agnes Fällman. Arbetar: Läser sista året på Stockholms internatio­nella restaurang­skola. Bor: I Stockholm. Favoritråv­ara: Rovor (Isabelle) och smör och savojkål (Agnes). Tankar kring vår rätt: Den vi gör här är grunden till...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden