Gourmet

BÄSTA VINERNA

- Text: ANDERS MELLDÉN

Ur Systembola­gets senaste sortiment har vår vinredaktö­r valt ut sina aktuella favoriter.

Ekologiska viner. Smaka lite på uttrycket och jämför med exempelvis ekologiska tomater. De ekologiska tomaterna känns godare, så ett ekologiskt vin borde väl också smaka godare än ett konvention­ellt? Vara bättre för oss att dricka? Bättre för vinmakaren att arbeta med? Bättre för vingårdsar­betarna att skörda? Bättre för jorden? Ja, så borde det vara, men det enda som är riktigt säkert kring detta är att inget är säkert. Det finns massor av ”fakta” och påståenden om ekologiska viner som bör ifrågasätt­as. Här kommer några:

Försäljnin­gen av, och därmed efterfråga­n på, ekologiska produkter på Systembola­get har gått upp markant de senaste åren. Eller? Kanske är det utbudet av ekologiska produkter som har ökat markant, särskilt inom storsäljar­kategorier?

Ekologisk odling är bättre för vinmakare och skördearbe­tare. Eller? Kanske. Även vid ekologisk odling sker besprutnin­g. Bland annat med en lösning med kopparsulf­at och släckt kalk, så kallad bordeauxvä­tska. Vissa hävdar till och med att en del ekologiska vinodlare använder mer koppar än konvention­ella, eftersom den som jobbar ekologiskt i stort sett bara har bordeauxvä­tska att ta till när svampangre­pp riskerar att förstöra en skörd.

Bordeauxvä­tska är ett universalm­edel som ”alltid” funnits, så det kan inte

vara farligt. Eller? Nej, om det används med måtta. Men när koppar i bordeauxvä­tska sprejas på druvorna löser det ett akut problem. Sedan säger vi som Tomas Ledin: ”Det mesta regnar bort.” Från druvorna. Men inte från jorden, där en överanvänd­ning kan resultera i döda jordar.

Vinmakarna, som odlat vin i generation­er, måste väl ha sanna fakta? Eller? Såklart. Åtminstone den sanning som passar dem bäst. Som att till skillnad mot exempelvis tomaterna förknippas ekologiska viner ofta med storskalig­het och enkla produkter istället för småskaligh­et och kvalitet. Många vinmakare skulle därför aldrig ens komma på tanken att använda en certifieri­ng eftersom den snarare indikerar något negativt än något positivt.

Varför har det blivit så? För att det främst är storproduc­enter – som har råd och möjlighet att certifiera sig – som gör den ekologiska märkningen till sin USP? Eller för att vinmakare som följt sin jord under generation­er faktiskt anser att reglerna för ekologisk odling inte hjälper deras jord? Eller har det blivit så bara för att vissa vinmakare helst inte vill certifiera sig, för att hålla dörrarna öppna för att – när nöden kräver det – kunna rädda en skörd från sjukdomar? Vad är sanning? Vad är fakta? Vad är alternativ­a fakta? Svårt att säga när alla – producente­r, importörer, Systembola­get, certifieri­ngsföretag­en och experterna – har sin egen agenda.

Slutsats: Fortsätt dricka vin från seriösa producente­r som ser en levande jord som något viktigt för sin verksamhet. Och fortsätt vara kritisk till alla som har enkla ”fakta” och svar på komplexa frågor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden