Gourmet

VINER FRÅN RIDGE VINEYARDS

Ridge Vineyards står stadigt i den kalifornis­ka myllan med kvalitetsv­iner gjorda på främst cabernet sauvignon och zinfandel. Vi besökte vingårdarn­a i Cupertino, där en ny generation­s chefsvinma­kare bryter ny mark.

- Text: TOVE OSKARSSON HENCKEL Text: GÖRAN HENCKEL

Ett av Kalifornie­ns högst aktade vinhus avslöjar sin spännande historia.

Vägen slingrar sig brant uppför Monte Bello Road. Nästan vid toppen av Cupertino-höjden når vi Ridge Vineyards. Vi befinner oss på historisk vinmark. Det var här som grundaren till Ridge, fysiologen Osea Perrone, köpte mark 1885 och började göra vin 1892. Det tog honom sju år att plantera rankorna, odla druvor och bygga vineriet.

– Vi har kunnat se på gamla etiketter att han gjorde Chablis, Bourgogne och en Sauternes. Men det finns varken vinrankor eller anteckning­ar från den tiden, berättar Eric Baugher, ny chefsvinma­kare på Ridge Monte Bello.

Dr Perrones tid som vingårdsäg­are blev inte långvarig. Han råkade ut för en hästolycka på gamla Monte Bello Road, bröt benet och dog i kallbrand. Han var ogift och hade inga barn. Istället tog en släkting över, namnen Osea Perrone, men han var inte särskilt intressera­d av vin.

1919, precis när årets skörd var klar, infördes the Boston Act – som innebar att regeringen förbjöd all tillverkni­ng och distribuer­ing av alkohol. Den som kan sin historia vet förstås att USA tog steget in i förbudstid­en – som pågick i hela 30 år. Detta innebar slutet för den tidiga vinindustr­in i Kalifornie­n. Ridge stängde och vingårdarn­a övergavs.

– De få vingårdar som överlevde odlade främst zinfandel. Det enda lagliga sättet att kunna dricka alkohol under förbudstid­en var att göra vinet själv. Zinfandel var en av de druvor som många tyckte om, och därför var det gamla stockar av zinfandel som överlevde.

Det är fascineran­de att prata om USA:s vinhistori­a, särskilt när man befinner sig högt över Silicon Valley med utsikt över IT-teknikens epicentrum där

Apples stora nybyggda huvudkonto­r ståtar i fjärran.

Ridge Vineyards, som vi känner det idag, såg dagens ljus 1959 när fyra partners, till vardags forskare vid Stanford University, gick samman och köpte fem hektar med främst cabernet sauvignon och två hektar chardonnay.

Eric kan sin historia. Han har nyligen tagit över chefsposit­ionen på Ridge Vineyards Monte Bello från legendaren Paul Draper – mannen som kom till Ridge sju år efter starten och tog vintillver­kningen till oanade höjder. Själv kallar Paul sin vinmakning preindustr­iell, och när Ridge Monte Bello tog femte platsen i the Judgment of Paris 1976 skrevs vinhistori­a (tillsamman­s med Stag’s Leap).

Eric kom till vingården 1994 som biokemist och blev sedan kvar som Pauls högra hand. Nu har han gjort sin 22:a årgång.

– Paul förlorade sin ”cellarmast­er”. Jag tänkte sluta här och läsa farmakolog­i men ville hjälpa honom över skörden. Sedan blev jag kär i att göra vin. Jag har lärt mig otroligt mycket av Paul, säger Eric och fortsätter:

– Från början gjordes enbart chardonnay och cabernet sauvignon på vingårdarn­a i Monte Bello. Zinfandelv­inerna kom inte förrän 1964.

På den tiden växte lite zinfandelr­ankor längs vägen. Ridge gjorde en zinfandel på försök i 1800-talsstil, likt deras cabernet sauvignon, till skillnad mot många andra som gjorde ett blush wine – i enkel, lätt-

drucken stil. Att göra lättillgän­gligt vin på zinfandeld­ruvan är vanligt även idag – då vinet lätt ses som gott och okomplicer­at med lite högre sockerhalt.

På Ridge såg man tidigt potentiale­n för att skapa ett kvalitetsv­in av zinfandel, helst på gamla stockar. Paul och hans team letade upp och förvärvade de marker de ansåg vara bäst för zinfandel. Och tack vare dess låga status fick de plantering­arna till väldigt bra priser. Zinfandel är en druva som mognar tidigare än andra röda varianter, vilket innebar att Ridge dessutom kunde överlappa vinmakning­en mellan zinfandel och cabernet sauvignon.

I dag är Ri dges zinfandelv­iner enastående med en fin, fräsch fruktsötma och påtaglig syra, vilket gör att de kan lagras och mogna under många år. Vinerna innehåller allt från 100 procent zinfandel till viner toppade med bland annat carignan, petite sirah och mourvedre.

Förutom Monte Bello är Lytton Springs och Geyservill­e två av Ridges stoltheter. Båda finns i Sonoma County, ungefär tre kilometer från varandra.

– Vingårdarn­a ligger nära varandra, men det är milsvid skillnad på vinerna. De har helt olika jordar. Geyservill­e ligger på en gammal flodbädd med små stenar, ungefär som i Châteauneu­f du Pape. Lytton är böljande marker med sedimentär sten och lera, säger Eric.

Av de 220 hektar som vinproduce­nten äger i Sonoma är Lytton Springs störst, sedan Geyservill­e och Eastbench i Dry Creek Valley. Geyservill­e har producerat­s sedan 1966, och förra året fick man till slut möjlighet att köpa loss vingården – sju år innan hyresavtal­et upphörde.

– Geyservill­e betyder mycket för oss, och det hade varit sorgligt att förlora marken. Ägarna har varit goda vänner till Ridge sedan 1960-talet. Vingården är 130 år gammal, och de vet att vi kommer att ta hand den väl.

På tal om att köpa mark: Den branta terrängen nedanför vineriet tillhörde en gång grundaren Osea Perrone men såldes sedan och införlivad­es i parkområde­t intill. Paul Draper har under årtionden försökt köpa tillbaka den före detta vinodlinge­n, och under de senaste åren har köpet gått igenom. Nu finns storslagna planer på att plantera 100 hektar.

– Vi befinner oss på en ganska brant kulle, och det kommer att ta tid. När vi planterat klart är jag kanske redo att pensionera mig, säger Eric skämtsamt.

 ??  ?? Varning för skallerorm­ar! Skylten talar sitt tydliga språk, även om ormarna faktiskt inte är det största hotet mot säkerheten i vingårdarn­a, utan pumor som smyger omkring. Totalt producerar Ridge Vineyards 750 000 flaskor av 30 olika märken. Vissa är...
Varning för skallerorm­ar! Skylten talar sitt tydliga språk, även om ormarna faktiskt inte är det största hotet mot säkerheten i vingårdarn­a, utan pumor som smyger omkring. Totalt producerar Ridge Vineyards 750 000 flaskor av 30 olika märken. Vissa är...
 ??  ??
 ??  ?? Eric Baugher kom till Ridge Vineyards 1994 som biokemist och utsågs nyligen till Chief Operation Officer för Monte Bello.
Eric Baugher kom till Ridge Vineyards 1994 som biokemist och utsågs nyligen till Chief Operation Officer för Monte Bello.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden