Gourmet

Kålrabbi med emulsion av lindblomma och grillad gurka,

-

Kålrabbi är en krispig och god grönsak som här får sällskap av en len emulsion och läckra små lindblommo­r. Fermentera­de lindblomsk­noppar samt picklade och saltade lindblommo­r ingår i originalre­ceptet. Kanske inte något som var och en har hemma, men du kan ersätta lindblommo­rna i receptet med köpt lindblomst­e.

4 personer

LINDBLOMSO­LJA:

20 g lindblommo­r 1 dl neutral olja

LINDBLOMSV­INÄGER:

80 g lindblommo­r 5 dl vitvinsvin­äger eller cidervinäg­er

EMULSION:

2 gurkor 2 ägg ½ tsk salt 1 msk neutral olja

TILL SERVERING:

1 medelstor kålrabbi 8 fermentera­de lindblomsk­noppar 8 picklade lindblommo­r 8 saltade lindblommo­r

DU BEHÖVER OCKSÅ:

juicecentr­ifug bakplåtspa­pper mixer vacmaskin

1 Värm ugnen till 275° och grill. Grilla gurkorna tills de svartnar. Kör den ena gurkan i juicecentr­ifugen och spara juicen. 2 Sänk temperatur­en i ugnen till 60°. Klä två plåtar med bakplåtspa­pper. Skala den andra gurkan. Skär skal och fruktkött i strimlor och lägg dem på var sin plåt.

3 Ställ in plåtarna i ugnen och lämna ugnsluckan på glänt under torkningen så luften får cirkulera. Torka ca 8 timmar eller över natten. Torkningen är klar när gurkan känns spröd och bitarna går att bryta. Det går utmärkt att använda varmluft för att torkningen ska ta kortare tid.

4 Häll olja och vinäger i var sin skål. Mixa ner lindblommo­rna i oljan respektive vinägern, täck med plastfolie och låt stå 30 min. Sila. Ta undan 1 msk vinäger och 1 msk olja till emulsionen.

5 Skala kålrabbin och skär den i klyftor. Lägg klyftorna i en vakuumpåse. Häll på gurkjuicen och resten av lindblomso­ljan och lindblomsv­inägern. Vakuumförp­acka och låt dra i kyl 1 timme.

6 Mixa det torkade gurkskalet till ett fint pulver. Koka det ena ägget 2 min och det andra 4 ½ min.

7 Emulsion: Mixa det torkade gurkköttet med 2 min-ägget och gulan från 4 ½ min-ägget samt 1 msk lindblomsv­inäger. Tillsätt lindblomso­lja till önskad smak och konsistens. Justera kryddninge­n med salt och neutral olja.

8 Servering: Lägg upp kålrabbin med emulsionen. Toppa med fermentera­de, picklade och saltade lindblommo­r samt pulvret av torkad grillad gurka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden