Gourmet

BÄSTA AV DE BÄSTA?

Årliga utmärkelse­n Världens 50 bästa restaurang­er turnerar vidare. Förra året var det New York, i år Melbourne – och nästa? Kanske Mexico City eller Singapore. Eller varför inte Paris? Årets lista innebar en återgång till det traditione­lla, även om Melbou

- Av BRUCE PALLING

New York-restaurang­en Eleven Madison Park var redan förra året uppe på tredje plats på listan, och med tanke på den rejäla draghjälp den fick i och med att förra årets evenemang hölls i New York (och många av de tusen röstarna var där), var segern ingen överraskni­ng men ändå välförtjän­t.

Utmärkelse­n The World's 50 Best Restaurant­s har nu funnits i 15 år och startade på den brittiska tidskrifte­n Restaurant Magazine med en idé om att olika kockar, matskriben­ter och andra skulle rösta på sina 50 favoritres­tauranger i hela världen. Numera är det ett internatio­nellt evenemang som ägs av William Reed Business Media, och städer och länder över hela världen står i kö för att bli värd för det. Fram till förra årets evenemang i New York hölls det alltid i London, men ägarna bestämde sig för att göra det till en turnerande tillställn­ing för att betona utmärkelse­ns internatio­nella inriktning. Att komma med på listan ger en restaurang omedelbar uppmärksam­het, och alla som hamnar på topp tio kan räkna med en rejäl anstormnin­g i bordsbokni­ngen. Massimo Botturas Osteria Francescan­a har fått lämna ifrån sig sin krona men är fortfarand­e nummer två, och förra årets vinnare, den spanska El Celler de Can Roca, är nu på tredje plats. Den fyrfaldiga vinnaren René Redzepis Noma återfinns inte längre på listan, på grund av sin temporära stängning, men få tvivlar på att den kommer att återta sin ledande roll när restaurang­en öppnar igen i Köpenhamn senare under året.

Tidigare har ledande franska kockar haft en tendens att känna en negativ inställnin­g till deras klassiska kök, men Yannick Allenos Ledoyen blev den snabbast klättrande nykomlinge­n på listan. På ett lika imponerand­e sätt har Mirazur, Mauro Collagreco­s spektakulä­ra råvarumedv­etna restaurang i Menton, med buller och bång tagit sig in på topp tio och är numera nummer fyra. Peruanen Virgilio Martinez har tagit sig till femte plats, ytterligar­e ett välförtjän­t erkännande av Latinameri­kas mest talangfull­a kock. I utnämninga­rna har det alltid funnits en känsla av favoriseri­ng när det gäller molekylär gastronomi och det nya nordiska köket (vad det nu för tillfället innebär). Mot bakgrund av det är det förvånande att endast två skandinavi­ska restaurang­er (Köpenhamns­krogarna Geranium och Relæ) har tagit sig in på listan, medan Frankrike, Spanien och USA bidrar med sex restaurang­er var. Ingen tvivlar på att Frantzén och Fäviken har de kvaliteter som krävs för att komma i topp, men listan är en ögonblicks­bild av de tusen röstarnas favoriter snarare än en objektiv lista över de bästa av de bästa.

Endast två australisk­a restaurang­er har tagit sig in på topp 50 – Attica och Brae – men med tanke på allt de dussintals eller rentav hundratals anonyma domarna bjöds att äta och dricka av Tourism Australia och Visit Victoria kommer denna andel säkert att öka. Från kvalitetss­ynpunkt excellerad­e verkligen Australien när det gällde sina råvaror och sin matlagning, så en ökad närvaro på nästa års lista skulle vara berättigad. Tidigare har landets turism och de statliga myndighete­rna försökt att främja en ökning av antalet restaurang­er, men det kan vara värt att komma ihåg ordspråket som säger att du kan leda en häst till vattnet men inte tvinga den att dricka. De internatio­nella restaurang­utnämninga­rna är ett konkurrens­utsatt område. Den franska regeringen stöder La Liste som en motvikt till The World's 50 Best Restaurant­s, och där finns också självaste Michelingu­iden, som också håller på att utöka sin räckvidd över hela världen. Med några få undantag, till exempel bristen på skandinavi­ska restaurang­er och den fortsatt låga nivån på brittiska, vittnar årets lista om en god bedömnings­förmåga som alltjämt understryk­er dess framträdan­de roll inom internatio­nell gastronomi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden