Gourmet

Jag är kär

-

Utanför restaurang­en välkomnas jag av

en man klädd i röd concierged­räkt med accenter i guld. Bakom ståtar Paul Bocuses mattempel i rött, grönt och guld. Visst är det uppseendev­äckande på många sätt. Det känns som att jag stiger in i en cirkusföre­ställning. Jag befinner mig på L'Auberge du Pont de Collonges, Paul Bocuses högborg där klassiska franska rätter görs av de finaste franska råvarorna. Män i höga vita kockhattar dansar balett i köket och servitörer­na passar upp mig minutiöst. Dekoren går i gyllene färger och Paul Bocuse ler mot mig från tallrikens mönster.

Lyon, detta mecka för fransk gastronomi. Där råvarorna alltid är färska och vinet flödar från Rhône och Bourgogne. Det är faktiskt lika fantastisk­t som det låter.

Alla svenska kockar borde förr eller senare besöka Lyon i sitt yrkesliv, antingen i samband med Bocuse d’Or eller för att utforska stadens bouchon-kök. Den som reser till Lyon kommer definitivt inte att bli besviken.

Mitt första besök i den franska staden skedde så sent som för två år sedan. Jag var inbjuden att medverka i en pressjury under Coupe du Monde de la Pâtisserie som hölls dagarna innan Tommy Myllymäki skulle tävla för Sverige i Bocuse d’Or. Dessa ”världsmäst­erskap” får svenska kockar, konditorer och allehanda branschmän­niskor att vallfärda till Lyon, som faktiskt är tredje största staden i Frankrike efter Paris och Marseille. Till sällskap hade jag bland andra konditorn Jan Hedh och Stefan Carlsson på WGS. Jag åt ostron i hallarna, pâté croûte på Brasserie de L’Est, fläsklägg på La Meunière, nyfranskt på Palegrié och drack varm choklad på Bernachon. Efter några omtumlande dagar var det dags att åka hem, men jag lovade mig själv att återkomma inom kort.

I höstas blev det äntligen av.

Under ledning av Lyonborna Björn Blomberg och Françoise Petite tog jag mig runt i staden för nya spännande äventyr. Och jag är fortfarand­e kär! Här finns allt från fransk bondmat till nya trendiga och experiment­ella rätter, härliga vinbarer och mysiga matmarknad­er. På sid 48 kan du ta del av min guide till några av Lyons gastronomi­ska höjdpunkte­r. Och när vi befinner oss i området passar vår dryckesred­aktör Anders Melldén på att ge dig en smak av Rhône och dess rika, vita viner.

Just Frankrike är temat för det nummer du håller i handen. Vår krönikör Daniella Illerbrand har tillfällig­t flyttat till Paris och ger sina bästa mat- och dryckestip­s. Hon tar dig med bortom fine dining till ställen som är lite enklare och där gästerna är mer avslappnad­e. Tove Nilsson bjuder på underbara recept med puylinser, och Lars Collin har träffat bröderna Mats och Ebbe Vollmer som nyligen kammade hem två stjärnor i Guide Michelin. Dessutom har vi träffat Titti Qvarnström från Bloom in the Park i Malmö och hängt på cooking class tillsamman­s med Tommy Myllymäki, Jonas Cramby och Johan Fritzell under en händelseri­k dag på Holy Smoke. Må gott så ses vi i köket!

 ??  ??
 ??  ?? Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör
Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden