Gourmet

KALLE+ DOGGE KAGGES

-

Kockarna Kalle Lindborg och Douglas Tjärnhamma­r-Alm, tidigare bland annat Djuret och Omakase Köttslöjd, har nyligen öppnat Kagges i Gamla stan i Stockholm. Kalle och Dogge tog över stjärnkrog­en Frantzéns lokaler och serverade först lunch medan de filade på kommande koncept. Resultatet blev Kagges, ett slags sammanslag­ning av Kalle och Dogge.

– Vi diskuterad­e namn och ville hitta något som verkligen klickar. Det ska vara ballt och betyda någonting, men det är svårt. Allt lät för pretentiös­t, och Kagges lät för opretentiö­st, men när folk började fråga svarade vi: Den ska heta Kagges, säger Douglas,

– Det är ett namn som fastnar och kan betyda många saker, som vinkagge, ölkagge och magen … Och så Kalle och Dogges.

De nyblivna krögarna lärde känna varandra i gymnasiet men har gått olika vägar inom gastronomi­n.

– Ja, vi kompletter­ar varandra på många sätt och vis men har alltid pratat om att starta krog tillsamman­s. Vi tycker båda att det är svinkul att laga mat, säger Dogge.

– Vi kör à la carte med rätter i förrättsst­orlekar där maten är en blandning av skandinavi­skt käk och fransk bistro. Här ska man kunna komma förbi, ta några smårätter och gå vidare. Och dryck?

Det blir en kort meny. Vi har sagt en gyllene fyra. Fyra röda, fyra vita, fyra öl och fyra spritsorte­r. Jag kommer från Nynäshamn, och vi kommer att ha ett samarbete med Nynäshamns Ångbrygger­i.

Ett exempel på maträtt är rökt spetskål, ganska hårt grillad med färsk eller torkad lavendel och fint syrad grädde med rom efter säsong. Kagges har 30 sittplatse­r, varav 25 är bokningsba­ra, och priserna ligger på ca 80–185 kronor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden