Gourmet

KARDONGRAT­ÄNG MED OXMÄRG

-

Kardon är en ganska ovanlig grönsak, som är släkt med kronärtsko­cka och som används i matlagning på liknande sätt som den senare. I den här rätten används inlagd kardon från burk. Om du inte hittar kardon, använd kronärtsko­ckor, endive eller fänkål istället.

4 personer

150 g oxmärg ( från 6 lårbensbit­ar, ca 4 cm långa) 1 burk inlagda kardoner (500 g) 2 dl kalvbuljon­g 2 dl grädde salt och malen vitpeppar 100 g parmesanos­t

DU BEHÖVER OCKSÅ:

sil

1

Lägg märgbenen i blöt i iskallt vatten eller i frysen en stund. Då går det enkelt att trycka ut märgen. Lägg sedan märgen i blöt 24 timmar.

2

Koka upp vatten i en kastrull, lägg ner märgen och sänk värmen till låg. Sjud märgen 2 min. Ta upp och låt svalna. Skär den sedan i ½ cm tjocka skivor.

3

Värm ugnen till 180°. Lägg kardonerna att rinna av i silen. Häll kalvbuljon­gen i en kastrull och koka upp. Tillsätt de avrunna kardonerna, koka upp och sänk värmen till medel. Låt sjuda 5 min.

4

Sila av buljongen i en ny kastrull och spara kardonerna. Häll grädden i buljongen, koka upp och låt reducera till hälften på medelvärme.

5

Smörj en ugnssäker form, lägg ner kardonerna och krydda med salt och peppar. Riv parmesanen. Häll över buljongred­uktionen, strö över osten och lägg på oxmärgsski­vorna. Ställ in formen i mitten av ugnen och gratinera ca 15 min.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden