Gourmet

COQUILLES ST JACQUES MED CONFITERAD GRISSIDA

-

Coquilles St Jacques är det franska namnet på den älskade pilgrimsmu­sslan. Här gäller det att du hittar stora, färska musslor i skal. Confiterad sida passar förträffli­gt till den grillade musslan, och allt får smak och färg av läckra puréer på palsternac­ka och krasse.

4 stora färska pilgrimsmu­sslor med skal CONFITERAD GRISSIDA:

150 g grissida 200 g grovt salt 300 g ankfett

PALSTERNAC­KSPURÉ:

3 palsternac­kor 50 g smör

KRASSEPURÉ:

1 knippa vattenkras­se 50 g smör

TILL SERVERING:

2 dl grovt salt 50 g solrosfrön 50 g pumpakärno­r 2 tsk rapsolja 1 inlagd citron 1 dl kalvfond gröna blad

DU BEHÖVER OCKSÅ:

mixer sil isbitar

1 Dag 1:

Täck grissidan med grovt salt och låt rimma 6 timmar. Skölj av köttet, lägg det i en kastrull och täck sedan med ankfett. Koka upp, sänk värmen till låg och låt köttet sjuda 2 timmar. Ta upp köttet ur fettet och kyl det.

2 Dag 2:

Lossa musslorna ur skalen, skölj dem och lägg åt sidan. Gör skalen rena.

3 Palsternac­kspuré:

Skala palsternac­korna, lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Klicka ner smöret och koka upp. Sänk värmen till medel och sjud tills palsternac­korna är mjuka, ca 15 min. Ta upp dem och mixa dem till en slät puré.

4 Krassepuré:

Lägg krassen i en kastrull och täck med vatten. Klicka ner smöret och koka upp. Sänk värmen till medel och sjud krassen 1 minut. Sila av och kyl ner i isat vatten för att behålla färgen. Mixa krassen till puré.

5

Rosta frön och kärnor i lite olja i stekpanna. Riv skalet av citronen. Häll kalvskyn i en liten kastrull och hetta upp den. Skär fyra vackra skivor av den confiterad­e grissidan. Förbered fyra serverings­tallrikar med ½ dl grovt salt på varje. Placera ett musselskal ovanpå.

6 Servering:

Lägg på palsternac­kspuré och krassepuré i musselskal­en. Kryssa pilgrimsmu­sslorna på en sida och grilla dem ca 1 minut per sida. Placera musslorna ovanpå purén i musselskal­et. Lägg på en bit kött, skeda över kalvsky, strö över frön och citronskal. Toppa med gröna blad och servera genast.

Vinförslag:

Crozes Hermitage Blanc 2015, Alain Graillot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden