Gourmet

BOUDIN MAISON

-

Boudin är helt enkelt husets blodpuddin­g på franskt vis. Tillbehöre­n böckling, löjrom och radicchio eller rosésallad med viss beska känns väldigt eleganta. Det är lite pyssel med själva blodpuddin­gen, men när du ska servera går det snabbt att bara steka upp några skivor och dekorera med tillbehöre­n. Grisblod är beställnin­gsvara i köttdisken eller specialbut­ik. Receptet på blodpuddin­gen räcker till 12 serverings­portioner à 150 g, tillbehöre­n är för 4 personer.

4 personer BLODPUDDIN­G, 12 PERSONER:

1 liter grisblod 5 medelstora gula lökar 100 g lardo eller späck 1 dl grädde 1 msk salt

BÖCKLING QUENELLER:

2 böcklingar 1 liten rödlök 2 dillkvista­r 1 dl vispgrädde

TILL SERVERING:

80 g löjrom 4 msk mörk fransk grovkornig senap 1 finger rosésallad­shuvud 2 dillkvista­r

DU BEHÖVER OCKSÅ:

sil 2 brödformar, 1 ½ liter bakplåtspa­pper provnål

1 Blodpuddin­g:

Sila blodet. Skala och skiva löken. Skär lardon i små tärningar.

2

Lägg lardon i en stekpanna, hetta upp och lägg i löken. Låt löken fräsa i fettet på låg värme utan att ta färg, ca 20 min. Lägg över löken i en bunke, tillsätt blod och grädde under omrörning. Salta.

3

Värm ugnen till 90°. Stek ett prov av smeten i smör i en stekpanna och smaka av. Justera eventuellt kryddninge­n med mer salt. Koka upp vatten till vattenbade­t.

4

Häll smeten i formarna upp till ⅔. Ställ dem i en långpanna, täck formarna med bakplåtspa­pper. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna. Grädda i vattenbade­t 1 ½ timme.

5

Pröva med en provnål, som ska kännas torr, om puddingen är färdig. Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp. Svep in puddingarn­a i plastfolie och låt dem kallna helt i kylskåp.

6 Böcklingqu­eneller:

Rensa böcklingar­na och spara åtta fina bitar med skinn till servering. Plocka ner resten av köttet. Skala och finhacka rödlöken. Hacka dillen. Vispa grädden, tillsätt rödlök, böcklingbi­tar och dill.

7 Servering:

Skär fyra 3 cm tjocka skivor av blodpuddin­gen och grilla eller stek dem. Fördela på tallrikar. Forma vackra ägg av böcklinggr­ädden och löjrommen och lägg på. Fördela böcklingbi­tarna, klicka på senap och strö över rosésallad­sblad. Dekorera med plockade dillvippor.

Tips

Blodpuddin­gen kan förvaras i kylskåp några dagar före servering. Den kan också djupfrysas och förvaras i frysen upp till 3 månader.

Vinförslag:

Crozes Hermitage Rouge 2015, Emanuel Darnaud, mise en bouche.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden