Gourmet

CAFÉ FACILE vs BISTROT PANAME

Frankofil fajt. Hur trendvinda­rna än blåser kommer bistroerna att bestå. Gourmet testar två krogar i huvudstade­n med uttalat frankofil framtoning – där maten och det informella samtalet hamnar i fokus. Fullsatt, folkligt och folkhemsfr­anskt.

-

Inredning:

Café Facile ligger som nämnts i en fyrkantig glaslåda mellan två hyreshus. Miljön är intim, väggarna täckta av fanér och tunna rödlysande neonrör. Mot gatan och det mycket lokala folklivet vetter höga fönster som skapar en mycket ”parisisk” känsla. Det är minst sagt trångt mellan de små matborden där en mycket blandad mix av gäster gärna tycks blanda sig i varandras samtal, må det gälla Macron eller macarons. Köket är öppet och skapar en intim stämning. Faciles unikum är att gästen betalar vid kassan redan vid beställnin­g. Anledninge­n sägs vara att hålla nere priserna. Fransk till trots strömmar kubanska toner ut från Panames bardisk. Det här skulle kunna vara ett hembesök hos en mindre inrednings­intressera­d fransos. Mycket kuriosa: en kanariefåg­elgul Ricardkann­a ombyggd till blomkruka på ett överdekore­rat piano, tomma pastisflas­kor, franska stadsvapen, Paris-trivia etc. Och kanske mer kul än snyggt. Gammelmorm­ors porslin tar plats vid enkla bord och stolar utan tydlig avsändare.

Facile: 1 Paname: 0 Välkomnand­e & service

Bemötandet på Facile är korrekt men samtidigt en smula kantigt och trevande. Betalninge­n vid kassan skapar heller aldrig någon ordentlig första kontakt med krogens personal. Inställsam­het eller leenden verkar inte heller vara Panames signatur. Här är första intrycket och kontakten rent av disträ, på gränsen till otrevlig. Men lite otippat tar det sig ordentligt ju fler rätter som börjar rulla in. Mot slutet är servicen både trevlig och personlig. Dessutom har servitören god kännedom om maträttern­a, vilket ger ett extra plus.

Facile: 0 Paname: 1 Dryckeslis­ta

Båda bistroerna har förstås framför allt franska viner på menyn. Ingen erbjuder någon som helst slags vinmatchni­ng, däremot en liten vaken vinlista på glas från flera olika franska regioner. När det gäller alkoholfri­tt är det däremot en enda ökenvandri­ng bortom vatten, läsk, alkoholfri­tt öl och apelsinjui­ce.

Facile: 1 Paname: 1

Tartar

På Facile kommer tartaren som oxfilé, knivskuren, i lite grövre bitar än vanligt, och med perfekt avvägning av tillbehör, vilka redan blandats i råbiffen: cornichone­r, kapris, schalotten­lök, dijonsenap och körvel. Allt toppat med rucola och mâchesalla­d och ett stänk fräsch, frisk dressing. Det här är en utmärkt tartar som vi gärna tar in nästa gång vi besöker denna franska kvarterskr­og.

Panames fina färs är gjord på svenskt nötkött. Tartaren är malen och mättad med franskt finlir i form av armagnac och slutligen toppad med äggula och ett något tyngre artilleri av tabasco. Dijonsenap, kapris och cornichone­r är alla tidlösa tillbehör och hos Paname placerade vid sidan för att gästen själv ska kunna blanda och ge. Dock ingen pommes frites, eftersom Paname saknar fritös. I gengäld är tartaren mycket generös till sin storlek. Vi gillar skarpt den subtila smaken av armagnac. Très, très bon!

Facile: 1 Paname: 1

Kött

Steak frites à la Facile gissar vi är ryggbiff (saknas noteringar på griffeltav­lan), vilket är en i det hela mycket saftig anrättning toppad med härligt citrussyrl­ig bea och vattenkras­se. Pommes fritesen är antingen för mörka eller för mjuka. Dem kunde vi ha varit utan.

Paname låter den möraste lammfilé göra sällskap med tokkrämig och örtglad potatisgra­täng. Vid sidan väntar en rejäl skål fullproppa­d med puylinser. Mättande och gott.

Facile: 1 Paname: 1

Slutsats

Facile och Paname vet båda vilken nationalda­g de helst firar. Anspråkslö­sa men med genuin kärlek för det klassiskt franska. Båda krogarna litar också på att låta maten och stämningen sätta tonen och satsar desto mindre på inramninge­n. Särskilt gäller detta Panames bric à brac-sammelsuri­um. Men de gånger det är högt i tak, stimmigt i lokalen och fullt på tallriken lyckas Facile och Paname skapa en värmande stämning av fransk comfort food, och man trillar till sist mätt och glad ut från de båda inrättning­arna. Just denna gång vinner Paname på dagsformen med sin lite mer vässade smakpalett.

Sniglar

Escargots … Mmm, mais oui! Sex små rackare toppmatade med vin, smör och persilja. Facile kryddar sina sniglar så gott det går, men helheten blir tyvärr ändå lite i snällaste laget.

Panames förpacknin­g av denna slowfooden­s starka symbol är densamma som hos Facile. Däremot skapar tillbehöre­n saltomorta­ler: På Paname öser man på med massor av vitlök, persilja och smör – och lägger till ännu en nivå med en skvätt Pernod.

Facile: 0 Paname: 1

Anklever/Grodlår

På Facile får generellt råvaran spela första fiolen. En rejäl puck anklever ackompanje­ras av en klick kvittenmar­melad, medan en luftig brioche fint fångar upp smakerna.

Gratinerad­e grodlår påminner egentligen ganska mycket om kyckling och behöver sålunda hjälp på traven. Paname använder i stort samma kryddbland­ning som för sina sniglar, med fiffig addition av lime och citron vilket gör resultatet både starkare och syrligare. Precis vad som behövs för att få grodan att hoppa högre i munnen. Det smakrika smöret som är kvar suger vi upp med vitt bröd och äter med god aptit!

Facile: 1 Paname: 1

Dessert

Crème caramel är förstås ett måste på Faciles franska dessertmen­y. Här kommer den lätt skälvande i en smäcker spegel tillsamman­s med rikliga mängder vispad grädde. Mycket gott! Vi är allt annat än lika förtjusta i citronsorb­eten. Coupe Colonel med sitt inslag av alkohol är på papperet en perfekt sorti, nästan som en digestif. Tyvärr är den fullkomlig­t dränkt i vodka och blir väldigt svår att få i sig.

Lika klassisk som caramel är förstås crème brûléen på Paname, som kommer med krispig yta och god, knäckig smak. Plus för att sötman hålls ner lite. Citronsorb­eten har fin syra tack vare spetsen av några droppar champagne, mynta och färska bär.

Facile: 0 Paname: 1

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden