Gourmet

Bubbelbute­ljer

Med fransk teknik och egna druvsorter skapades på 1800-talet det spanska bubblet, sedermera känt som cava. Gourmet har grottat ner sig i de katalanska källarna och hittat något av det bästa som finns på den svenska marknaden.

-

Gourmet grottar ner sig i 26 tolkningar av spanskt mousserand­e cava.

Det lär ha varit när vinhuset Codorníus Josep Raventós i mitten av 1800-talet var i Champagne för att sälja sina stilla viner som han fick inspiratio­nen att även göra mousserand­e vin hemma i Penedès. På 1870-talet tillverkad­es därmed Codorníus första bubbel. Först med mousserand­e vin i det nordspansk­a Katalonien var han emellertid förmodlige­n inte, men likt Champagnes Dom Pérignon har han tillskrivi­ts mycket av äran. Uttrycket cava betyder grotta eller källare, och håligheter­na under marken användes tidigt för lagring av vin. Betydligt närmare i historien, 1970, blev cava den officiella termen för spanska mousserand­e viner från vissa utvalda platser, tillverkad­e enligt specifika metoder. Likt de viner Raventós inspirerat­s av ska cava göras med den traditione­lla metoden, precis som i Champagne, där kolsyran bildas under en andra jäsning i flaska. Lagringsti­den med jästfällni­ngen får sedan inte vara kortare än nio månader, något kortare än minimikrav­et i Champagne.

Även om cava-producente­rna i mångt och mycket kopierat produktion­stekniken i Champagne har man även lett den framåt. Bland annat uppfanns här gyropalett­en, som minskade handarbete­t i källaren avsevärt. Detta eftersom man kunde göra den ”remuage” – då jästfällni­ngen samlas vid flaskmynni­ngen – på maskinell väg istället för som tidigare manuellt. Idag är gyropalett­er standard hos i stort sett alla producente­r av mousserand­e vin i hela världen.

Nästan all cava

produceras i Penedès, runt orten Sant Sadurní d’Anoia strax väster om Barcelona, och här ligger också de två största cava-husen, Codorníu och Freixenet. Ungefär fem procent av cavan tillverkas i andra regioner, som Rioja, Navarra, Baskien och Castilla y Leon.

Stilmässig­t är det ganska stor smakskilln­ad mellan cava och champagne. En angenämt bitter ton av grapefrukt och mandel hittar man vanligtvis i cavan, och det varmare och soligare klimatet ger mer fullmogen fruktighet samtidigt som de lokala druvsorter­na xarello, parellada och macabeo sätter specifik prägel på vinerna. Chardonnay och pinot noir används också, men trenden har på sistone gått tillbaka mot de inhemska sorterna.

Jordmånen i Penedès är alluvial, vilket innebär att den innehåller historiska avlagringa­r från havs-, flod- och glaciärbot­tnar. De bästa jordarna ligger på drygt 200 meters höjd över havet, och mer kalk hittar man i jorden ännu lite högre upp.

Den kortare tiden på jästfällni­ng skiljer en enkel cava från en enkel champagne när det gäller brödighet och komplexite­t i smaken, så kallat autolytisk karaktär. Men en välgjord cava kan bjuda på en minst lika stor smakupplev­else som en champagne.

Såsom fallet är med alla världens viner är cava ett resultat av geografisk­t läge, jordmån och druvsorter. Allra viktigast är dock vinmakaren­s kunskaper, ambitionsn­ivå och filosofi.

 ??  ?? Text: ANDERS MELLDÉN Foto: ANDERS MELLDÉN och CAVA DO De gamla grottorna och källarna har fått ge namn åt Spaniens mest kända mousserand­e vin, cava.
Text: ANDERS MELLDÉN Foto: ANDERS MELLDÉN och CAVA DO De gamla grottorna och källarna har fått ge namn åt Spaniens mest kända mousserand­e vin, cava.
 ??  ??
 ??  ?? Xarello, macabeo och parellada är de tre mest kända inhemska druvsorter­na för cava- produktion.
Xarello, macabeo och parellada är de tre mest kända inhemska druvsorter­na för cava- produktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden