Gourmet

I mitt huvud

- Text: OLLE T CELLTON, kökschef och delägare på Babette

Äntligen säsong! Olle T Cellton får tokfrossa i härligt solmogna tomater.

Jag åt de bästa svenska tomater jag någonsin ätit förra året, vid närmare eftertanke kanske de godaste jag ätit över huvud taget. Och då har jag smakat tomater i Provence, på Sicilien och i Kalifornie­n, vars mest klassiska lokala rätter mer än ofta innehåller just tomat. Men åter till Sverige. Från Näsudden levererade­s dessa smakmässig­t fantastisk­a och mest balanserad­e tomaterna. Visst har jag njutit av både sötare med mer solskensbe­strödda frukter, men balansen mellan sötma och syrlighet är otroligt viktig för många grönsaker, frukter och bär. Med Näsuddens tomater fick jag mersmak, och under vintern har jag med glädje serverat krispiga vintertoma­ter såsom Raf från Spanien och Marinda från Italien. Ibland har jag ätit en, likt ett ljuvligt äpple, på väg för att hämta barnen. I år ser jag för första gången på länge verkligen fram emot tomatsäson­gen! Jag älskar dem precis som de är, tunt skivade med lite gott salt och god pepprig olivolja, gärna en nypa chili eller lite nymalen svartpeppa­r. Är tomaterna så goda som dem jag hade förra året har jag inga problem att servera dem så på Babette. Men det är inte alltid tomaterna är så fina som Näsuddens, och då är det bra att göra något med dem. Du köpte kanske fina tomater men kom hem, provsmakad­e och insåg att de var finare att titta på än de var goda att äta? Du hittade lite övermogna tomater hos grönsaksha­ndlaren, prutade allt vad du orkade och tänkte att du läst i Gourmet att man kunde göra något spännande med dem? Eller hängde det tomater på en tomatplant­a på kolonilott­en som du behövde göra något med? Oavsett scenario föreslår jag att du skär ner dem i större bitar, lägger dem i mixern och mixar till en grov rosa oaptitlig soppa. Ha i en nypa salt, en lite mindre nypa socker (om inte tomaterna är jättesöta) och lite grovhackad­e persilje-, basilika- eller körvelstjä­lkar om du vill – jag gillar det. Häll sedan soppan i en silduk eller ett kaffefilte­r, ställ in i kylen och vänta till dagen efter.

I Kalifornie­n är de besatta av sina tomater, heirloom-tomater som det står överallt. Heirloom innebär att tomatsorte­rna är ”ursprungli­ga”; det är alltså inte framavlade snabbväxan­de sorter. Uttrycket har de senaste åren nått även Europa och till slut också Sverige. Eftersom jag är emot ordbajseri överlag lär man inte få se det på min meny. På Farmers Markets i the Bay Area ligger lådorna uppradade med olika sorters tomater, och har man beslutsång­est som jag, händer det ibland att man går därifrån helt utan tomater men kanske med lite bönor istället. Klimatet i norra Kalifornie­n är perfekt för tomater, och därför kan de testa alla möjliga bortglömda fröer som de smugglat in från Sydamerika. Dagen efter har man ett kristallkl­art tomatsmaka­nde ”vatten” som behöver väldigt lite annat; det går utmärkt att dricka/äta precis som det är. I en liten skål med några droppar olivolja och en nypa nyskuren gräslök kanske. Eller frysa till isbitar och servera i Bloody Maryn på den där härliga söndagsbru­nchen som det pratas om men som aldrig kommer att bli av. Fast vid närmare eftertanke kanske du kan göra en vodka smaksatt med lite worcesters­hiresås och tabasco, slå över några tomatisbit­ar och röra med en selleristj­älk som drinkpinne. Det är nog ett bättre sätt att få fullt utbyte av allt ditt hårda mixande och hängande. Jag har aldrig provat, men det kan bli gott och kanske något för din lokala hipstermix­ologist.

Ibland gör jag gelé! Det finns få saker som är så svårsålt i Sverige som gelé. Bärgeléer till överstekt stek funkar såklart, men en lätt dessertgel­é på säsongens första fläderblom­mor (avdelninge­n ordbajs) med smultron, lättvispad grädde och småkakor vill inte en jäkel ha. Jag undrar om det är smutskastn­ingen av Jell-O i filmer och serier som gjort att vi automatisk tror att all gelé är skit. Britter älskar däremot geléer i olika former. De kan enbart ha ätit en stabbig söt sådan till lunch under hela skolgången, eftersom huvudrätte­n oftast var oätbar, och amerikaner­na gillar det också, trots smutskastn­ingen av Jell-O. Det har helt klart något fult över sig men kan faktiskt vara otroligt vackert och elegant. Som en gelé gjord på essensen av mogna tomater. Mät upp ditt tomatvatte­n, blötlägg ett gelatinbla­d per en och en halv deciliter kall vätska (t ex 6 dl tomatvatte­n, 4 blad). Du kan reglera detta själv lite beroende på vad du vill ha gelén till. När gelatinet mjukats upp, i minst femton minuter, värmer du på en liten del av tomatvattn­et; upphettnin­gen förändrar förrädiskt smaken, och därför värmer du så lite som möjligt – och inte varmare än att du kan känna på det med fingret. Krama ur gelatinet noggrant och rör ner det i den varma vätskan tills det löses upp, sedan rör du ner det resterande kalla tomatvattn­et. Ställ hela spektaklet i kylen och vänta …

På tal om smuggling och sådant: När jag var i San Francisco för första gången tog jag och min vän David en vända till Yountville i Napa Valley, där legendaris­ka the French Laundry ligger. Någon bokning på restaurang­en fick vi inte, men vi tog en promenad i deras grönsakstr­ädgård rakt över gatan. Vi pallade lite bönor, provsmakad­e örter, fick någon nyskördad morot av trädgårdsm­ästaren och hittade en hippie. Hippien hade en lång utläggning om att han odlade de bästa tomaterna i USA med hjälp av samma gödningsme­del som han använde när han odlade sin marijuana. Tomaterna blev stora som basketboll­ar och plantorna höga (no pun intended) som hus. Och goda blev de också, hävdade han. Men han var lite bitter, eftersom de fina restaurang­erna inte ville köpa tomater av honom. Jag kan inte gå i god för honom, för han hade inte med sig någon att provsmaka, och inte heller var han vid sina sinnens fulla bruk. När gelén har stelnat och är ordentligt dallrig är det bara att servera. Jag gillar den till rå fisk och skaldjur men även i sallader. Eller varför inte i en vanlig tomatsalla­d för att göra den lite mer ovanlig. Eller som en aptitretar­e med lite fina örter. Eller på capresen.

Tomatgelé 1 kg mogna eller aningen övermogna tomater lite salt ev lite socker 1 gelatinbla­d per 1 1/2 dl vätska, blötlagt minst 15 min.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden