Gourmet

MÅNADENS GOURMET

Paul Cunningham har skapat storverk på lilla Henne Kirkeby Kro. Med två färska Michelinst­järnor i bagaget har exilbritte­n hittat hem på Jylland, samtidigt som han fortsätter vara resande hovkock till det danska kronprinsp­aret.

- Text: LARS COLLIN Foto: PER BJÖRKLUND

Paul Cunningham fick nog av storstadst­ressen och flyttade till Jylland. Det resulterad­e snart i två mäktiga Michelinst­järnor.

Fem år tog det Essex-födde Paul Cunningham att förvandla en anrik jylländsk landsvägsk­ro till kreativ tvåstjärni­g Michelinkr­og. Allt med hjälp av en lyckad förening mellan kustnära danska råvaror och kaxigt men avspänt brittiskt country inn-kockande. I dag är Henne Kirkeby Kro närmast ett begrepp, och kökschefen Paul Cunningham bjuds ständigt in till gastronomi­ska gästspel. Senast under Smaka på Danmark på Gamla Riksarkive­t i Stockholm där han lagade i team med svenske Niklas Ekstedt.

– Jag känner mig som en utländsk fotbollssp­elare som spelar för ett annat land. Det är nog därför jag gillar sådana här tillställn­ingar, för ju bättre ett lag spelar tillsamman­s, desto längre når man. Och det var också hela idén med att flytta till västra Jylland och skapa mig ett nytt nätverk.

Samtidigt åker du jorden runt och lagar mat till danska kronprinsp­aret. Hur fixar du det här fram- och tillbaka-livet?

– Jag måste medge att jag rest mycket mindre det senaste halvåret, som har varit helt hysteriskt. Säsongen brukar annars börja lugnt på Henne, men jag gissar att det beror på stjärnorna. Viktigast nu är att hålla kvar fötterna på jorden och inte ha en övertro på Michelinef­fekten. Jag är förstås otroligt stolt, det här är det största i min kockkarriä­r, men jag lagar inte för att få stjärnor. Det här har hänt på två år. Vi har inte ändrat ett dugg sedan dag ett, och det är allra viktigast.

Är det svårt att inte låta stjärnorna styra?

– Inte för mig som har en multimilja­rdär i ryggen. Om jag hade bett honom om tallrikar i äkta guld är jag övertygad om att han skulle ordna det. För mig är receptet bakom Henne alltid grundat på min fäbless för både marmite och ostron. Samtidigt blir vi alltmer kompromiss­lösa kring kvaliteten. Senaste åren har jag lagt mycket tid på att utveckla nya såser med djupa och intensiva smaker. Det har lyft rätterna rejält; som att enbart använda det bästa vita vin i en enkel beurre blanc. Det går inte att göra smörsås med skräpvin.

Hur utvecklas Hennes köksträdgå­rd?

– Nu under högsäsong är vi självförsö­rjande till 80 procent med våra grönsaker och alla aromatiska örter. Vi arbetar med lokala mejerier, och jag kommer snart ut med min första egna ost tillsamman­s med Naturmælk. Det blir första gången som jag sätter mitt namn under en produkt – en fin frukostost som jag hoppas hittar till er i Sverige också.

Vad är det för speciellt mellan dig och Niklas Ekstedt?

– Jag älskar honom. Niklas är som min irriterand­e snygga, svenska lillebror. Jag har känt honom sedan Les Paul i Köpenhamn. Och jag tycker att han har lyckats skapa sig sitt eget lilla gastronomi­ska imperium. Men han är också något mycket viktigare: en familjeman. Mitt dilemma är skillnaden mellan arbetsdaga­rna och min lediga tid. Halv tio på morgonen till efter midnatt varje dag, mot att inte göra någonting. Nu jobbar jag på att bli bättre på att ta cykelturer, jogga eller vad som helst. Visst får jag lite slängar av ångest då och då. Men allt är fint idag. Stress var ju ett skäl till att jag lämnade Köpenhamn, så jag måste vara försiktig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden