Gourmet

Krögarnas tips

- Mia Öhrn

Mia Öh r närkondito­r och koks boks författare. Hon arrangerar fika turer i Stockholms­området, www.miaohrn.se/fikaturer, och senare i höst kommer hon ut med boken Chokladbol­lar. Här ger hon utvalda tips för dig som är fikasugen och befinner dig i Stockholm i sommar.

Mellqvists, Rörstrands­gatan 4,

Nackdelen för turister är att många av de bästa kaféerna och restaurang­erna i Stockholm håller stängt under sommaren, men Mellqvists är ett gott undantag. De har öppet 365 dagar om året och firar 20 år i år. Många kaféer har en tendens att chansera efter några år på topp, men Mellqvists blir bara bättre och bättre. Kaffe från Haugaard och bakverk från Valhallaba­geriet och Idas Raw Kitchen.

Kafé Sjöstugan, Bergshamra

Ett charmigt sjavigt kafé med badbrygga, hembakat, hemlagat och en stor del ekologiska råvaror.

Tildas Glassbod, Skinnar vik sparken

Skinnarvik­sparken är en så fin plats med kvällssol på Söder i Stockholm, och Tildas gröna lilla glassbod gör den ännu trevligare. Här finns hängmatta, solstolar, pingisbord och glass från Rättviks glass i smaker som cookie dough, brynt smör, pistasch eller sockervadd.

Äppelfabri­ken, Färingsö

Kafé och musteri med helt underbara små krypin i växthus och pergolor. Hembakat med fokus på äpplen samt en liten gårdsbutik. Minus dock för att det ligger långt från stan mitt i ingenstans. Jag vet eftersom jag är uppvuxen i trakten. Öppet lördag–söndag.

Turinge Ost och Vin, Gamla Strängnäsv­ägen 335, Nykvarn

Okej, Turinge Ost och Vin är kanske inte ett regelrätt kafé, men det är ett utmärkt stopp om man kör E20 i höjd med Nykvarn. Det började som en delikatess­butik, men numera kan man smaka alla godsaker från butiken på deras fantastisk­a brunch eller lunch. Är man snarare småsugen kan man istället njuta av Hansens Flødeis i deras glassbar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden