Gourmet

CARCIOFINI MED LAMMBRINGA OCH ROSMARIN- OCH VITLÖKSKRÄ­M

-

De små kronärtsko­ckorna carciofini är enkla att tillreda. De behöver en del puts innan de kokas, men med bara lite salt kan de serveras som de är. Här kombineras de med smaker av vitlöksbrä­serat lamm och rosmarin.

4 personer

400 g lammbringa (alternativ­t 4 skivor lammlägg) 1 vitlök med skal 1 liten knippa rosmarin 2 dl lageröl 8 små kronärtsko­ckor ½ citron 10 sardellfil­éer 2 msk kapris ½ dl olivolja 1 msk vitvinsvin­äger 1 kruka vatten- eller

trädgårdsk­rasse DU BEHÖVER OCKSÅ: ugnsfolie mixer

1 Värm ugnen till 125°. Lägg köttet i en ugnssäker form. Skär vitlöken i halvor tvärs över. Lägg ner ena halvan och rosmarinkv­istarna i formen. Häll på ölet och salta. Täck med ugnsfolie. Ställ in formen i mitten av ugnen och tillaga ca 6 timmar.

2 Rensa kronärtsko­ckorna med en skalkniv genom att skära bort toppen samt det yttersta på skockorna. Fyll en kastrull med vatten, pressa ut saften ur citronhalv­an och lägg sedan ner den i vattnet.

4 Lägg ner skockorna, salta och koka upp. Låt skockorna koka 30–40 min, tills de är mjuka. Ta upp dem och skär dem i halvor på längden.

5 Vitlökskrä­m: Peta ut klyftorna ur den halva vitlöken som bakats tillsamman­s med köttet. Lägg dem i en bunke och tillsätt sardeller, kapris, olja, vinäger och ½ msk plockade rosmarinbl­ad. Mixa till en kräm och salta.

6 Servering: Plocka ner köttet i mindre bitar och stek på lätt i en stekpanna. Fettet ska bli lite krispigt. Servera skockorna tillsamman­s med köttet och vitlökskrä­men. Ringla över lite olja och toppa med krasse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden