Gourmet

Johan Björkman, Koka, Göteborg

-

Vad händer på Koka i sommar?

– Vi har öppet hela sommaren från onsdag till lördag. Mia Jonson på Lilla Labäck i Lidköping odlar alla våra ekologiska grönsaker. Hon har sjukt bra grönsaker, som kålrabbi, fänkål, zucchini, lök, vitlök och olika örter. Vi kommer också att köra havskräfto­r, förstås. Fokus blir på fisk, skaldjur och goda grönsaker, men även anka, fläsk och svamp från Östra Gärdegård vid Landvetter.

Hur är Göteborg som matstad på sommaren?

– Det händer inte mycket här, och det är därför vi har öppet på sommaren, säger Johan.

– Våra ”vanliga” gäster från Göteborg åker bort på semester, och vi får många från exempelvis Danmark, Oslo och Stockholm. Sjömagasin­et är förstås en bra sommarkrog i Göteborg, annars måste man nog leta sig lite utanför.

Hur ser din sommar ut?

– Jag åker till Spanien och kommer att vara i Barcelona några veckor. Sedan åker jag till Grundsund. Vi har lantställe på västkusten.

Bar Centro

En vinbar där man lätt kan slinka in för ett glas vin och något lätt att äta. Vinbarer har en förmåga att lätt bli väldigt pretto, men den här är avslappnad. Hit kan man gå för att ta ett glas vin, precis som man tar en öl på andra ställen. Öppet hela sommaren!

Basque

En klassik pintxosbar, precis som i San Sebastian, där halva bardisken är fylld med pintxos som kostar 25–30 kronor styck. Du plockar åt dig det du vill äta och betalar i kassan efteråt. Supertrevl­igt med bra dryck.

Little Meats

En klassisk kalifornis­k taqueria. Whyatt Cusick, som har jobbat hos oss, saknade en riktigt bra taqueria i stan och startade en själv. Han gör egna tacos och maler majs från Mexiko. Little Meats är väldigt ambitiöst, och ändå kostar en taco bara 100 spänn. Stängt i juli men öppet i augusti.

Trattoria La Strega

En härlig italiensk kvarterskr­og. Andrea och Nina som äger restaurang­en är nästan alltid där. Stämningen är hjärtlig, precis som i Italien. Här finns goda antipasti, tiramisu, god mat och goda viner. Precis som det ska vara på en sådan här typ av krog. Stängt i juli men öppet i augusti.

 ??  ?? Musselbare­n.
Musselbare­n.
 ??  ?? Bar Centro.
Bar Centro.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden