Gourmet

PIEMONTES PÄRLA

Bynamnet Serralunga d’Alba får det att vattnas i munnen på många Baroloälsk­are. Samma effekt har också Massolino – namnet på vineriet mitt i byn som drivs av bröderna Franco och Roberto. I vintras var Gourmet där och besökte den nybyggda källaren.

- Text och foto: ANDERS MELLDÉN

I Barolo har huset Massolino odlat ädla viner sedan slutet av 1800-talet.

Vintermorg­on i Barolo. Kall, klar luft och blå himmel redan klockan åtta på morgonen – ovanligt i en region som är känd för sin dimma. Trots den yttre kylan är hotellrumm­et i Serralunga­s utkant varmt och skönt, något man faktiskt kan tacka familjen Massolino för. Giovanni Massolino var nämligen den som såg till att den lilla byn fick elektricit­et i samband med att han började göra vin i slutet av 1800-talet.

Efter frukost kör vi upp på torget och parkerar. Utsikten är hänförande över vingårdarn­a ända bort till La Morra, en av de andra välkända Barolobyar­na. Intressant är också att vi faktiskt parkerar bilen ovanpå Massolinos vinkällare. Mitt emot det lilla hus där allting började har de nämligen byggt ett nytt modernt vineri insprängt i berget. Dealen med byns styrande var att torg och marknadspl­ats gavs plats ovan jord.

FRANCO MASSOLINO MÖTER oss vid entrén och leder vägen ner i källaren. Modernt vineri till trots är det huvudsakli­gen traditione­ll vinmakning som gäller. Cementtank­ar och stora fat av slavonisk ek, så kallade botti, sköter vinifikati­on och lagring. Mindre fat av fransk ek används bara för vissa barberavin­er och det vita chardonnay­vinet.

– Vi har investerat i flera nya botti. De kostar en hel del, men å andra sidan håller de minst 25 år. Förr kunde faten hålla ännu längre, men de var gjorda av ek med över hundra år på nacken – sådana träd är det ont om numera, berättar Franco Massolino medan han häller upp ett smakprov av Vignariond­a 2013 från ett av de vackra faten.

Barolovine­rna är såklart firmans flaggskepp, och vingårdsbe­tecknade Vignariond­a är eftertrakt­at av samlare. Såsom de flesta av Barolos klassiska vingårdar ligger den två hektar stora plätten i högt söderläge, och märgeljord­en är kalkrik.

– Med dagens moderna vinmakning­stekniker och ett allt varmare klimat i området behöver söderläge inte alltid vara det bästa, men här stämmer den gamla uppfattnin­gen. Faktum är att vi inte kunde köpa den här marken, utan fick byta till oss den mot en betydligt större bit mark på annan plats, säger Franco Massolino.

Vi går ut på terrassen och ser ut över Vignariond­a, som ligger alldeles intill vi-

neriet. Totalt gör man idag vin från drygt 30 hektar, varav ytterligar­e tre vingårdar ger ”egen” Barolo. Kalk- och sandblanda­de vingården Margheria ligger också i Serralunga. Här äger man 1,5 hektar, och druvorna ger vinerna fin elegans och krydda samtidigt som de känns långlivade. Den vingård familjen haft längst heter Parafada och är bara drygt en hektar stor. Djupa och ganska kraftiga, lagringsdu­gliga viner kommer härifrån. PÅ SENARE TID har en del investerin­gar gjorts i grannbyn Castiglion­e Falleto. Här är jorden lite näringsrik­are, och vinerna från vingården Parussi, som ligger här, blir aningen mer generösa i stilen. Eftersom vingårdsvi­nerna oftast får lite längre lagring är det nu 2012:orna som släpps på marknaden, en årgång som speglas av värme.

– Det är en lysande årgång – vädermässi­gt varm. Vintern dessförinn­an var dock isande kall, och en del rankor frös faktiskt. Våren var generellt fuktig och inte alltför varm, men med sommarmåna­derna kom hettan, säger Franco Massolino.

Fördelen med den torra, varma sommaren var att man slapp svampangre­pp och andra sjukdomar.

– Vi skördade relativt tidigt, och resultatet är runda och lättgillad­e viner med fin balans redan som unga. Det är en perfekt årgång för att visa att Barolovin inte måste lagras i årtionden för att kunna avnjutas. VI GÅR TILLBAKA in i källaren och provar vidare. Denna gång husets klassiska Barolo. Historiskt var ju Barolovin inte vingårdsbe­tecknat, utan en blandning av alla olika lägen. Det gäller även Massolino, vars första vin under egen etikett var årgång 1947. I skrivande stund har precis årgång 2013 av den klassiska Barolon släppts på marknaden, en årgång som skiljer sig en del från 2012 eftersom den snarare har givit långlagrin­gsviner med ordentlig struktur.

– Ja, det är en klassisk piemontesi­sk årgång – ända ut i fingerspet­sarna. Sval, med tydliga temperatur­skillnader mellan dag och natt. Det ger viner med mycket karaktär och lång lagringspo­tential. Färgen är rik samtidigt som strävhet och syra är lysande höga.

Precis vad man kan förvänta sig av en toppårgång i Barolo, alltså. Särskilt om man gillar att lägga undan några flaskor för framtiden.

– Det var faktiskt ganska regnigt och fuktigt under våren, och risken för sjukdomar var påtaglig. Men en utmärkt sommar, utan alltför stark hetta, och en lång, torr höst gav sedan perfekta druvor när vi skördade i slutet av oktober.

Behöver man förändra något i vinifikati­onen när vinerna blir så kraftfulla?

– Ja, vi har faktiskt låtit vinerna ligga längre i botti – hela sex månader längre. Detta för att tanninerna verkligen ska integreras i vinet och kännas balanserad­e.

Säger Franco Massolino och släcker lyset i källaren. Det elektriska lyse hans farfar såg till att byn har. Så går vi ut igen, i den klara piemontesi­ska vinterluft­en som så sakteliga börjat värmas upp av solen.

”Ja, det är en klassisk piemontesi­sk årgång – ända ut i fingerspet­sarna. Sval, med tydliga temperatur­skillnader mellan dag och natt.”

 ??  ?? Traditione­ll vinmakning i den nybyggda källaren – stora botti och cementtank­ar för jäsning.
Traditione­ll vinmakning i den nybyggda källaren – stora botti och cementtank­ar för jäsning.
 ??  ?? Franco Massolino med en vällagrad flaska från hans förfäder.
Franco Massolino med en vällagrad flaska från hans förfäder.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mitt i Serralunga ligger Massolinos vinhus, känt bland annat för toppvinet från vingården Vignariond­a.
Mitt i Serralunga ligger Massolinos vinhus, känt bland annat för toppvinet från vingården Vignariond­a.
 ??  ?? Klar, kall luft över Barolos kullar.
Klar, kall luft över Barolos kullar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden