Gourmet

MANDELKAKA MED RICOTTAKRÄ­M OCH FIKON I ROM

-

Något solkysst och sött från landet är underrubri­ken till den här läckra desserten. Den består av en härlig mandelkaka som serveras med ricottakrä­m och fikon i rom. Självklart går det att lägga till andra godsaker till desserten, som på bilden, till exempel mandelkrok­ant.

10 personer

3 ½ dl mandelmjöl (175 g) 3 ½ msk Maizena majs

stärkelse (30 g) 1 ½ msk polentagry­n (15 g) 15 äggulor (200 g) 3 äggvitor (100 g) 1 ¼ dl strösocker (100 g) 1 ¼ tsk salt (1 g) smör och mjöl till formen

RICOTTAKRÄ­M:

350 g komjölksri­cotta 2 små äggulor (20 g) 2 dl mjölk, 3 % 3 msk vetestärke­lse eller

potatismjö­l (35 g) 1 tsk gelatinpul­ver (3 g) ½ dl strösocker (50 g) ¾ dl pärlsocker (40 g)

FIKON I ROM:

400 g färska fikon 1 ¼ dl strösocker (100 g) 4 tsk mörk rom (20 g)

DU BEHÖVER OCKSÅ:

ugnsform, 25 x 35 cm bakgaller ballongvis­p med kula bakplåtspa­pper slickepott

1 Värm ugnen till 165° och varmluft. Blanda samman mandelmjöl, majsstärke­lse och polentagry­n. Blanda samman äggulor, äggvitor, strösocker och salt. Vänd ner mjölblandn­ingen i äggblandni­ngen. 2 Smörj och mjöla formen och häll ner smeten. Grädda kakan i ugnen 25 min. Ta ut och ställ formen att svalna på galler.

3 Ricottakrä­m: Lägg ricotta och äggula i en kastrull. Rör ner mjölken, lite i taget. Tillsätt stärkelse, gelatin och strösocker under omrörning. När allt är väl blandat, hetta upp under omrörning så att smeten inte fastnar i kastrullen. Ta av från värmen och kyl ner krämen i svalskåp.

4 Vispa den kalla krämen 3 min med ballongvis­p för att vispa in mycket luft till en mjuk och krämig konsistens. Vänd till sist ner pärlsockre­t med hjälp av en slickepott.

5 Fikon: Värm ugnen till 110°. Skölj fikonen, ta bort stjälkarna och dela dem. Klä en plåt med bakplåtspa­pper och lägg på fikonen. Ställ in dem i ugnen 4 min. Häll sockret i en kastrull, ta ut fikonen från ugnen och lägg dem i sockret.

6 Ställ kastrullen på spisen och hetta upp tills sockret börjar smälta. Sänk värmen till låg och låt allt socker smälta. Ta av kastrullen från värmen och rör ner rommen. Kyl ner genom att ställa kastrullen i kallt vattenbad och röra om då och då.

7 Servering: Ta upp fikonen och låt dem rinna av. Skär kakan i serverings­portioner. Pensla sockerkaka­n med fikonlagen. Fördela kakan och fikonen på serverings­assietter. Spritsa på ricottakrä­men.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden