Gourmet

NÄSSELPAJ

-

En läcker paj på ost och grönt som serveras i tunna tårtbitar. Till sin nässelpaj använder Maria Elisa parmigiano reggiano. Om du inte hittar färska nässlor går det bra att ersätta dem med mangold eller spenat.

1 paj, 6 bitar

300 g rensade nässlor 200 g ricotta 1 ägg 40 g smör 1 äggula ½ dl mjölk 3 msk olivolja, extra vergine 1 ½ dl riven parmesan 1 krm torkad mejram ½ tsk salt ½ krm malen svartpeppa­r

ATT TOPPA MED:

½ dl riven parmesan 1 msk olivolja, extra vergine

TILL FORMEN:

smör och ströbröd

DU BEHÖVER OCKSÅ:

gummihands­kar hålslev durkslag mezzaluna, halvmånefo­rmad

grönsaksha­ckare

1 Värm ugnen till 180°. Skölj nässlorna med handskar på så att du inte bränner dig. Koka upp lättsaltat vatten och sjud nässlorna en kort stund. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av i durkslag. Krama ut det sista vattnet och lägg nässlorna på en skärbräda. Grovhacka dem med mezzalunan.

2 Äggstannin­g: Smält smöret i en liten kastrull och låt det svalna något. Lägg nässlor, ricotta, ägg och äggula i en bunke. Tillsätt mjölk, olja, parmesan, mejram, salt och peppar. Rör samman med en gaffel och rör sist ner smöret.

3 Smörj och bröa en pajform med rikligt med ströbröd. Fördela nässelblan­dningen i hela pajformen. Toppa med parmesan och olja. Tillaga i ugnen 30−40 min.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden