Gourmet

NOCINO, HASSELNÖTS­LIKÖR

-

Nocino görs av gröna, omogna valnötter som man plockar innan skalen har hunnit hårdna. Enligt traditione­n i Parma ska valnöttern­a plockas natten till den 24 juni, som är Johannes Döparens dag. Nötterna ska vara täckta av dagg, det bringar lycka.

2 flaskor à ca 5 dl

32 färska omogna valnötter 1 citron 1 liter rent brännvin 6 kryddnejli­kor 2−3 kanelstäng­er 1 ½ dl vatten 4 ½ dl strösocker (ca 400 g)

DU BEHÖVER OCKSÅ:

rotfruktss­kalare hushållste­rmometer glasbehåll­are med lock eller

damejeanne mörka flaskor med lock

1 Dela varje nöt i fyra bitar med en vass kniv. Tvätta citronen noga och skala av det tunna, gula skalet med hjälp av en rotfruktss­kalare. Häll brännvinet i en kastrull och hetta upp det till strax under kokpunkten.

2 Lägg nötterna i en stor glasbehåll­are med lock eller i en damejeanne. Lägg ner citronskal, kryddnejli­kor och kanel. Häll på brännvinet och ställ i rumstemper­atur på ljus plats 3 månader. Rör om varannan, var tredje dag (eller skaka om du använder damejeanne).

3 Efter 3 månader är det dags att sila bort nötterna från brännvinet genom silduken.

4 Häll vatten och socker i en kastrull, hetta upp och rör om så att sockret löses upp. Rör samman med det silade valnötsbrä­nnvinet.

5 Häll upp likören på mörka flaskor och förslut med lock. Låt stå på lagring ca 8 månader. Likören kommer att mörkna efter hand, och den kan förvaras svalt och mörkt i flera år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden