Gourmet

Respektera ägget!

-

DE SENASTE MÅNADERNA har jag varit på bilsemeste­r. Jag har känt mig som en nomad på upptäcktsf­ärd med möjlighet att resa från en plats till en annan - ta mig dit vägen leder. Min roadtrip har givit mig nya insikter, och en av dessa är att så enkla rätter som kokt ägg och äggröra kan göras på många olika vis – mestadels dåliga vis. Jag är äggoman. En frukost utan ägg är inte en frukost!

Vi börjar med det kokta ägget. Mitt frukostägg ska helst vara stort, löskokt med rinnande gula och nästan helt fast vita. Självklart ska det vara värpt av en höna som fötts upp under ekologiska förutsättn­ingar. Jag är inte rabiat vad gäller tillagning – på hotell har jag förståelse för variatione­r. Är ägget på gränsen till hårdkokt är jag ändå ganska nöjd. Om vitan är lite för lös, ja det är också OK. Men jag blir vansinnig när ägget är så hårt kokt att gulan blivit grön. Vem äter ett sådant ägg? Snacka om äggmisshan­del. På vissa hotell ligger äggen i liten korg – en för löskokta och en för hårdkokta. Nästan alltid är äggen i båda korgarna hårdkokta. På vissa hotell finns enbart en äggkorg – och även här är äggen i 99,99 % av fallen hårdkokta. Ja, ibland till och med grönkokta.

Sedan har vi äggröran. Denna underbara frukosträt­t, som tyvärr också ofta är ett sorgligt kapitel. Jag är övertygad att du som Gourmetläs­are vet hur en god äggröra ska smaka. Jag är också övertygad om att du vet hur en dålig äggröra på hotell ofta smakar. Röran har legat ett tag i den där värmelådan, blivit sunkig och torr och smakar antingen ingenting eller bara märkligt. Jag har kommit fram till att äggröra ska göras à la minute. En av de godaste hotellröro­r jag ätit var på ett litet enkelt boutiqueho­tell i Chile. Krämig och härlig med ost, skinka och örter. Ge mig hellre en liten fin portion än en stor dålig.

Till er som arbetar med hotellfruk­ostar vill jag säga: Sluta misshandla äggen på detta vis! Varför har ni ägg på frukostbor­det över huvud taget om ni inte kan til�laga det med respekt? Ägg är ingen slit och släng-vara. Och när det gäller att koka: Varför inte låta gästerna koka sina ägg själva? På vissa hotell finns det äggkokare där man lägger ägget i en liten trådkorg som sänks ner i sjudande vatten.

SÅDÄR JA, NU har jag gnällt klart och går vidare till en annan av mina magiska resor – till Italien, där jag tillbringa­de en vecka i somras. På schemat stod båtluff de luxe via Neapel till Ischia, Capri och Sorrento. Jag hann med allt detta på sju dagar och har redan bestämt mig för att återvända! Om du, precis som jag, älskar Italien kan du passa på att njuta lite extra av tidningen du håller i handen. Här bjuder Peter Loewe på en fantastisk resa till Roms allra bästa trattorior, Lars Collin har träffat sicilianar­en Corrado Assenza och jag har besökt husmödrar i Emilia Romagna. Vi tar dig också med till José Cerdás och Pia Holmbergs Bifångst i Göteborg, en krog som jobbar med kretslopp på ett alldeles speciellt sätt. Dessutom har Jens Linder funderat på animaliska fetter, och vår vinredaktö­r Anders Melldén berättar om spännande druvor från Ligurien.

Må gott så ses vi i köket!

 ??  ??
 ??  ?? Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör
Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden