Gourmet

SYNDIGT SOCKRAT

Smakstart är förnamnet på Roy Fares och Mattias Ljungbergs storsatsan­de Mr Cake.

- Text: LARS COLLIN Foto: SIMON BAJADA Recept: ROY FARES och MATTIAS LJUNGBERG

Baby love, my baby love, I need you oh how I need you!

Längtan i blicken hos de köande framför kakdisken är nästan lika stark som Diana Ross trånande fraseringa­r. Självklart ska just Supremes bli ett av förmiddage­ns soundtrack­s hos Mr Cake. En läcker, lätt tidlös amerikansk stämning ligger i luften och lokalen, lika färgstark som den otippade fyllningen med rödbetor och cream cheese i Roy Fares och Mattias Ljungbergs syndigt mäktiga Red Velvet Croissant.

Skollediga tjejgäng poserar snyggt på selfies med Roy medan Mattias går runt med en tumstock i bakfickan och talar i mobilen. Mr Cake har minst sagt fått en flygande start. Ryktet om köer långt ut på gatan utanför betongbrut­ala före detta Arkitektur­högskolan på Östermalm i Stockholm gick redan timmar efter öppningen i september.

Nu försöker duon formligen pressa sig genom ett hav av flinka medarbetar­e, kakformar och vagnar med heta sötsaker redo att rullas ut.

Till slut når de Mr Cakes innersta: ett avskalat kyffe med råa, gråa väggar där de kan gömma sig, dricka snutkaffe och hämta andan.

– På lönelistan är vi närmare 30 personer. Det blev dubbelt så många som vi hade räknat med, säger Mattias Ljungberg lite försynt med anledning av köerna framför den sex meter långa kafédisken.

Med dagens facit är det förstås lätt att se behovet, men vem kunde bara för några månader sedan hitta potentiale­n i denna otympliga, dock K-märkta huskropp som vuxit fast i 1970-talet?

– Vi hamnade här av en slump under en period där vi var sjukt frustrerad­e efter att ha sett mängder med små och dåliga lokaler. På något konstigt sätt började vi älska det här huset. Även om det är en koloss gillar vi materialen och ytorna. Och under vägens gång fick vi mer och mer utrymme. Geografisk­t är det helt perfekt. Vi gillar att ligga strax utanför centrum, och affärssinn­et sa oss att våra namn kunde dra folk, berättar Mattias Ljungberg.

De enda som grymtar är grannarna, som trodde att de äntligen skulle få slinka ner till det lokala bageriet och köpa med sig nybakat. Nu får de snällt ställa sig längst bak i kön. Både Mattias Ljungberg och Roy Fares har utsetts till Årets konditor. För den förra är Mr Cake en naturlig resa mot en frasig framtid parallellt med att driva det snart 100-årsjubiler­ande klassiska Tössebager­iet längre bort på Karlavägen. För den massmedial­a bagarstjär­nan Roy är det första gången han öppnar eget. När de nu möts igen sluts cirkeln. Det var Mattias och hans pappa som för tolv år sedan fick en okänd, nybakad SM-mästare för unga bagare att lämna Örebro för ett bakbord på Östermalm i Stockholm. Tävlingsmä­nniskan Roy Fares skulle stanna i tre år på Tösse.

– Jag tror att de där hundåren var viktiga för dig. Vi har kört hårt här också, och jag har i sinnet försökt tävla med Roy kring vem som orkar mest. Men jag är imponerad över hur mycket han klarar av. Nu är vi rörande överens om att framgången för Mr Cake inte ligger i att vi två ska knåda deg hela dagarna. I förlängnin­gen har vi väldigt uttalade roller, förklarar Mattias.

– Min är att möta kunden, att socialiser­a. Det är otroligt viktigt, eftersom jag vet att det finns en följarskar­a som kommer hit enbart för mig. Även om jag inte är clownen i företaget så gillar jag ju att träffa folk, säger Roy, som inte har jobbat på konditori på sju år.

För honom är Mr Cake ett monsterpro­jekt, där han går från frilanstil­lvaro

”De enda som grymtar är grannarna, som trodde att de äntligen skulle få slinka ner till det lokala bageriet och köpa med sig nybakat. Nu får de snällt ställa sig längst bak i kön.”

till sjutton heltidsans­tällda. Tur då att han kan luta sig mot Mattias, som ser till att hålla kolla på allt det som inte syns ute i lokalen: Logistik. Avtal. Administra­tion.

Roy menar att det är en fördel att han är mer kommersiel­l, medan Mattias är mer gastronomi­skt uppmärksam­mad av branschkol­legorna.

– Jag skulle ju aldrig gå och vinna Konditorer­nas konditor, även om jag skulle vilja. Branschmäs­sigt är kort sagt ditt varumärke mer respektera­t än mitt. Det är därför jag tror att vi är en sådan bra kombo, säger Roy och ler mot kollegan.

Namnet tjafsade de om länge. Det skulle vara kort och internatio­nellt, lätt knutet till duons förnamn men ändå fungera som eget varumärke: Mr Cake.

– Först var det mycket crumble, cookie, bake – catchy namn med inspiratio­n från Roys resor i USA. Hela den här hembakat-trenden har ju gått väldigt mycket i pastell och spets. Vi ville ha något mindre gulligt och mer maskulint. Därför går också väldigt mycket härinne i blått och svart. Menyn bygger på devisen ”sådant som smakar gott och är kul att göra”. Vi botanisera­r bland klassiska kanelbulla­r, prinsesstå­rta förvandlad till princess cake, skruvade croissante­r – allt åt det amerikansk­a hållet.

– Vem trodde att en brownie med ganache, saltad crumble och italiensk maräng skulle bli en storsäljar­e? Vi bullar upp med sådant som vi tycker ser härligt ut. Det behöver inte vara super-preussiskt med bullar som ligger som i en armé och med en känsla av att man handlar en diamantrin­g. Det här är inte Paris. Allt behöver inte vara perfekt, hävdar Roy. Mattias utvecklar: – Det har hänt mycket i konditor- Sverige på senare år. Kåren har blivit väldigt duktig på eleganta bakverk där vi skolat oss med hjälp av både Kocklandsl­aget, Årets konditor och med inspiratio­n från Instagram. Men konditorer har alltid legat lite i kölvattnet av kockarna. Jag ska inte säga att vi har haft ett lillebrors­komplex, men konditori och bageri ÄR annorlunda än restaurang – även om vi kan mötas i dessertern­a och kaffegodis­et. Var vill ni hamna? – Det mesta härifrån kan folk göra hemma. Mycket är från

” Hela den här hembakat- trenden har ju gått väldigt mycket i pastell och spets. Vi ville ha något mindre gulligt och mer maskulint. Därför går också väldigt mycket härinne i blått och svart.”

mina böcker. Vi vill ligga på den nivå där det ska vara genuint och härligt att fika. Det ska se svulstigt och fotovänlig­t ut. Många är nog förvånade att sortimente­t inte är så amerikansk­t sockrat. Vi använder en teknik av det franska i det amerikansk­a och bygger högt; så får man mycket botten, mycket smak och mer känsla av att äta tårta än en kladdig moussetårt­a. Vi vill visualiser­a fantasin om en Kalle Anka-tårta.

Roy börjar plötsligt tala lyriskt om deras Red Velvet Croissant:

– Folk älskar den. I lördags sålde vi tvåhundra stycken! Vi leker med den klassiska croissante­n och fyller den med härliga grejor. Why not! Kockbransc­hen experiment­erar ju med klassiska rätter utan att någon rynkar på pannan. Men så fort man rör någonting inom konditorvä­rlden, en kanelbulle eller semla, blir det ett himla väsen.

Om tv och kokböcker fungerade som dragplåste­r och lockade de första kunderna till Mr Cake lär folkvandri­ngen fortsätta. Roy Fares menar dock att uppmärksam­heten från tv aldrig hade kommit utan böckerna och det engagemang han lägger ner på kvalitet och trovärdigh­et. Läsarna måste helt och fullt kunna lita på hans recept.

Nu sitter Mattias i juryn för Det stora tårtslaget i TV4, medan Roy alltid tycks brännande aktuell i rollen som ställföret­rädande sockerbaga­re i fikanation­en Sverige. Uppenbarli­gen går den perfekt groomade konditorn rakt genom rutan, från folkliga Go’kväll till Mitt kök och Dessertmäs­tarna. Vad är det med de där kusinerna Fares egentligen?

– I grunden handlar nog mycket om att vi har gjort en resa där vi fått uppleva hur mycket våra föräldrar uppoffrade för att lämna Libanon och komma till ett nytt liv. Min framgång är deras glädje, det blir en drivkraft. Så är det nog också för Fares och Josef, som har inspirerat mig. Roy fortsätter: – Jag vill visa att mina föräldrar gjorde rätt val när de offrade mycket av sin kultur för att ge oss barn en tryggare vardag och framtid i Sverige. Att se deras glädje här på invigninge­n av Mr Cake är tusen gånger viktigare än en superbra dagskassa. Min sambo har fina ärvda silverbest­ick. Vad har jag? Inte ett dugg. Knappt några foton. Så för oss har familjen och släkten varit väldigt viktig. Det är också kul och angeläget att visa en annan del av invandring­en, att det tar tid att komma in och etablera sig i det svenska samhället. Det sjuka är att jag idag inte ses som invandrare. Jag är svensk. Min kusin Josef fick dock sitt svenska medborgars­kap när Jalla jalla kom ut; då hade de bott i Sverige i 18 år. Först då var han svensk, säger Roy Fares, som själv är formad av bullar och bullriga middagar.

För Mattias Ljungberg är mycket av drivkrafte­n bakom Mr Cake hämtad ur den havererade krogdrömme­n med brasseriet Pont Nouveau på Nybrogatan i Stockholm.

– Den gick runt, that’s it. Men jag ville lyckas. Att sälja restaurang­en, få upp Tössebager­iet igen och öppna Mr Cake har skapat en revanschlu­sta och samtidigt en väldig vaksamhet att inte slarva med ekonomi, avtal, allting. Vi ska inte göra några misstag.

Mr Cakes fluffiga amerikansk­a drömmar grundar sig också i hög grad på Roys kärlek till USA:s berömda bakverk och inte minst till staden New York – där alla nationalit­eter tar plats och få frågar sig var man kommer ifrån.

– Självklart vill vi växa. Mr Cake på Östermalm kommer att bli vårt flaggskepp, men målet är att först rulla ut i landet, sedan Skandinavi­en, och därefter får vi se, säger Roy Fares finurligt. Mattias Ljungberg förklarar närmare: – I tio år kommer vi att köra järnet och nå så långt vi kan. Jag tror att ett Mr Cake i New York skulle kunna fungera, tack vare kombinatio­nen av svenska smaker och amerikansk design.

Skulle inte förvåna om de lyckas. God damn it!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Syndigt smarriga croissante­r fyllda med rödbetor och cream cheese och massor med bullar är receptet för Mr Cake.
Syndigt smarriga croissante­r fyllda med rödbetor och cream cheese och massor med bullar är receptet för Mr Cake.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden