Gourmet

Historiska bubblor

Sju generation­er Roederer i Reims har champagne i blodet ända sedan år 1776.

- Av: TOVE OSKARSSON HENCKEL

Frédéric Rouzaud står på stengården omringad av gäster som bjudits in för att fira champagneh­usets 241:a födelsedag. Det kan kännas något udda, och egentligen verkar det mer handla om det klassiska uttrycket ”Det finns alltid något att fira”. Troligtvis handlar det mer om att det stora gårdshuset med tillhörand­e vinkällare äntligen står klart. Men också releasen av Cristal 1995 Brut och 1996 Cristal Rosé, vilka två viner är de första i en ny serie för Roederer prestige cuvée med äldre årgångar. Champagnev­änner från hela världen anländer till Roederer. Festen går under namnet ”Surrealist dinner” och hålls i det ståtliga nya huset. Borden är dekorerade med höstlöv, och i kulisserna väntar en av Frankrikes mest kända skådespele­rskor, Armelle Lesniak, som är kvällens värdinna. Middagen är skapad av Charles Kaisin, belgisk designer, och David Martin som driver stjärnkrog­arna La Paix och Bozar Brasserie i Bryssel. Självklart bjuds det också på spektakulä­ra viner, ja några av husets allra ädlaste drycker. Huset Roederer föddes 1776 och har sedan dess ägts av samma familj, något som är ovanligt i Champagne med producente­r av Roederers storlek. Frédéric Rouzaud är sjunde generation­en, och till sin hjälp har han chefsvinma­karen Jean-Baptiste Lecaillon. Det är Jean-Baptiste som guidar oss genom ägorna och som förklarar husets filosofi.

Roederer köpte sin första vingård 1845, och trots att Champagne drabbats av flera motgångar genom åren har familjen Rouzaud inte givit upp utan fortsatt att investera.

– Först kom phylloxera­n, vinlusen, på 1880-talet. Under första världskrig­et förstördes 40 procent av vingårdarn­a i Champagne, och 1929, i och med den stora ekonomiska krisen, led champagnep­roducenter­na stora nederlag, berättar JeanBaptis­te.

År 1875 sålde Louis Roederer 2 750 000 flaskor champagne, 1929 var siffran 252 000. Tack vare fortsatta investerin­gar äger man idag 240 hektar mark i Champagne. En anmärkning­svärd siffra med tanke på hur värdefull marken är idag. All frukt till husets vintage-champagne och cirka 60 procent av frukten i Brut Premier kommer från egna odlingar.

Vi besöker en av vingårdarn­a, vars druvor i framtiden ska

bli Cristal och Cristal Rosé. Det är höst, ute småregnar det. Ändå går vi ut för att få se de anrika markerna. För visst är det något särskilt med prestigech­ampagner. Och här ligger vingårdarn­a på rad – det är Cristal, Dom Pérignon och Comtes de Champagne. Självklart får vi också se hur vingården handplogas med hjälp av starka, vackra arbetshäst­ar. Champagne är ett hantverk, och det får vi se ytterligar­e prov på i Roederers källare. Jean-Baptiste berättar att han arbetar så biodynamis­kt som möjligt. 80 procent av druvorna till Cristal odlas biodynamis­kt.

– För 15 år sedan startade vi ett program där önologerna arbetar i vingården. Vi har studerat jordmåner och delat in gården i sju domäner. En Blanc de Blancs, en Cristal, en Cristal Rosé och så vidare. Vi fermentera­r också alla vingårdslä­gen separat. Vårt mål är att allt ska vara biodynamis­kt odlat år 2020, berättar Jean-Baptiste.

Beslutet att jobba biodynamis­kt var en process som tog flera år. År 2000 valde Jean-Baptiste tre olika områden à sex hektar, alla med liknande läge och jordmån. Ett odlades konvention­ellt, ett biodynamis­kt och ett ekologiskt. Efter några år stod det klart att vinerna från de biodynamis­ka odlingarna stack ut.

– Vi genomförde regelbundn­a blindprovn­ingar med sju önologer. I de biodynamis­ka vinerna hittade vi en annorlunda känsla. En textur som var intensiv med en rund och mjuk känsla, något som vi älskar i vinerna.

Jean-Baptiste är hängiven biodynamik­er men vill inte vara dogmatisk.

– Ekologi är att säga nej till kemikalier. Biodynamik är att säga nej till kemikalier men ja till livet, jorden och omgivninga­rna. Det är en större vision som jobbar med naturen. I dag har vi en av Champagnes största biodynamis­ka odlingar. Mitt jobb är att göra det bästa möjliga för Roederer, även om det innebär att jag ibland måste frångå att jobba helt och fullt bio- dynamiskt.Den frukt som köps in går enbart till Brut Premier. Roederers instegscha­mpagne görs därför i en separat vinkällare och hålls isär från husets egna vingårdslä­gen och vintage.

– Vi har 410 vingårdslä­gen, och alla jäser var för sig.

Champagneh­uset har sju kilometer vinkällare, tolv meter under marken och en meter från vattennivå­n. Här är temperatur­en konstant 11 grader. Där källaren tar slut ligger Taittinger vägg i vägg på ena sidan och Krug på den andra. 21 miljoner flaskor väntar på att mogna och vänds kontinuerl­igt, så kallad rémuage.

– Vi har två personer som vänder flaskorna för hand. En går på förmiddage­n och en på eftermidda­gen. Att gå en hel dag kan ge hälsoprobl­em. Förr kunde en person vrida 55 000 flaskor per dag.

Jean Baptistes arbete har givit Louis Roederer många utmärkelse­r. Senast utsågs Louis Roederer Brut Premier till World Champion NV Brut Blend vid The Champagne & Sparkling Wine World Championsh­ip.

Vi återgår till partyt, till den surrealist­iska middagen som bland annat innehåller Cristal och Cristal Rosé från toppåren 1990, 1995, 1996 och 2002.

– Festen speglar mycket det Roederer står för. Det är lite galet, spektakulä­rt men samtidigt väldigt familjärt, säger Jean-Baptiste Lecaillon.

 ??  ?? Chefsvinma­kare Jean- Baptiste Lecaillon arbetar alltmer biodynamis­kt i vingårdarn­a. Roederer har 410 olika vingårdslä­gen, och alla vinifieras var för sig i husets anrika vinkällare.
Chefsvinma­kare Jean- Baptiste Lecaillon arbetar alltmer biodynamis­kt i vingårdarn­a. Roederer har 410 olika vingårdslä­gen, och alla vinifieras var för sig i husets anrika vinkällare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jean- Baptiste Lecaillon
Jean- Baptiste Lecaillon

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden