Gourmet

Tysk elegans

Familjen Breuer i Rheingau producerar viner med smak för det komplexa.

- Text: ANDERS MELLDÉN

Din familj har varit vinmakare i Rüdesheim i hundra år. Vad ser du som områdets starkaste tillgångar?

– Hmm, både klimat och landskap är unika. Men också infrastruk­turen; att vara mitt i Tyskland nära flera stora städer och Frankfurts flygplats. Ser man tillbaka i tiden spelade floden en extremt viktig roll, eftersom den gav Rheingaus viner möjlighete­n att transporte­ras vida omkring.

Det var en tuff tid runt 2004 då du plötsligt fick ta över ansvaret för en stor del av ert familjeför­etag i samband med din far Bernhards död. Tvekade du någonsin att följa i hans fotspår?

– Nej, jag kände mig med ens på rätt plats. Jag stod också alltid väldigt nära min far. Jag tror att vi båda två vetat att jag skulle hitta min egen väg in i vinbransch­en en dag. Jag hade dock aldrig kunnat ana att det skulle ske så plötsligt. Men det är väl det intressant­a med livet – man får ta saker som de kommer.

Riesling är förstås din lysande stjärna. Vad är så speciellt med druvsorten?

– En nära kollega sa till mig en gång att riesling inte är en druva du gör vitt vin av, det är en druva som ger dig möjlighete­n att göra transparen­ta viner, som speglar ursprunget på ett otroligt rent sätt, men som också speglar vad du som vinmakare gör med den. Vårt mål är inte att göra viner som smakar likadant år från år, utan vi vill skapa en smak av terroir och vår filosofi – på det sättet är riesling den perfekta druvan.

Du har också en personlig fäbless för andra druvsorter som ni odlar. Har du någon favorit?

– Ja. Motsvarigh­eten till riesling, på många sätt, är pinot noir. Så självklart jobbar vi med den druvsorten också.

Vad är viktigast för ett vin – vingården, årgången eller vinifikati­onen?

– Balansen av alla dessa delar. Att följa naturen så gott det bara går är förmodlige­n den svåraste utmaningen. Under vinifikati­onen understryk­er vi bara vingårdens och årgångens karaktär, så där är nyckeln att inte påverka för mycket, vilket också är ett slags utmaning.

Vad, förutom ert vineri förstås, bör man inte missa vid ett besök i Rüdesheim?

– Det är en mycket vacker liten by som erbjuder en hel del, eftersom många turister lockas hit. En häftig upplevelse är att ”flyga” över vingårdarn­a med kabinbanan till ett monument högst upp. Därifrån har man en fantastisk utsikt över dalen. I byns centrum finns också många möjlighete­r att njuta av lysande god regional mat och, såklart, vin. När man nu ändå befinner sig nära floden ska man också passa på att ta en båttur.

Era grannar i Frankrike och Italien är starka på den internatio­nella gastronomi­ska kartan. Ser du några specifika trender i den tyska gastronomi­n?

– Tysk gastronomi försökte länge vara klassisk och liknade ofta en kopia av den franska. Numera har vi fantastisk­a fine dining-restaurang­er som fokuserar på enkla råvaror men tolkar dem på unika sätt. I vinområden­a är specialite­ten extremt vällagad, enkel lokal mat i små restaurang­er som inte ens alltid kan kallas restaurang­er – utan snarare är vinmakarfa­miljers vardagsrum.

Du som reser så mycket, har du någon speciell mat- och vinkombina­tion att dela med dig av?

– Jag testar gärna lokal, annorlunda mat när jag reser, vilket inte alltid betyder att den är perfekt med vin. Det är snarare sammanhang­et som ger smakupplev­elsen. Jag älskar variation – när jag nyligen var i Tel Aviv och Kiev mötte jag två extremt olika typer av kök. Ändå kan jag inte säga vad som var ett bättre ackompanje­mang till ett glas riesling: svamppirog eller hummus!?

Var ser du dig själv om tio år?

– Mitt mål är att fortsätta vara lycklig och arbeta i ett team som ser en anledning till att jobba förutom att tjäna pengar. Som inser att det är privilegie­rat att få producera vin från den här marken. Vinerna ska visa det, inte vara ”högljudda” för att de befinner sig i rampljuset en kort stund, utan verkligen represente­ra vår själ. Det jobbar vi på!

” Vårt mål är inte att göra viner som smakar likadant år från år, utan vi vill skapa en smak av terroir och vår filosofi – på det sättet är riesling den perfekta druvan.”

 ?? Foto: TOVE OSKARSSON HENCKEL ??
Foto: TOVE OSKARSSON HENCKEL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden