Gourmet

SMÖRBAKAD ROTSELLERI MED KAVIAR, LÖJROM OCH FORELLROM

-

Ha tålamod med rotselleri­n. Låt den stå länge i ugnen så den blir riktigt mjuk och karamellis­erad runt om. Här fungerar det självklart att servera rotselleri­n med endast löjrom om man har svårt att hitta svart kaviar eller forellrom.

4 portioner

4 skivor rotselleri 100 g rumstemper­erat smör ½ tsk salt

CHAMPAGNES­ÅS:

2 schalotten­lökar ½ morot 1 msk smör 2 ½ dl fiskfond 2 dl torr champagne eller vitt vin 1 msk Maizena majsstärke­lse 1 dl vispgrädde 2 msk finhackad gräslök 20 g löjrom 20 g forellrom 20 g svart kaviar

1 Värm ugnen till 225°. Skala selleriski­vorna och gnid in dem med smör. Lägg dem på en plåt och strö över saltet. Baka i mitten av ugnen ca 1 ½ timme. Sänk värmen till 175° efter 40 min. Ta ut rotselleri­n när den har gyllenbrun yta och är mjuk rakt igenom. Smöret ska nästan ha brynts runt om sellerin, och ytan ska ha fått en god knäckig smak.

2 Sås: Skala och hacka lök och morot. Fräs i smöret i en kastrull. Häll på fonden och 1 ½ dl av vinet. Låt koka ner till hälften. Sila och red med majsstärke­lsen utblandad med lite kallt vatten. 3 Tillsätt grädden och låt koka ihop till en simmig sås. Smaka av syra och sälta – tänk på att det tillkommer ytterligar­e lite syra av champagnen vid servering.

4 Mixa in resterande champagne i såsen precis vid servering till en skummig sås. Lägg upp rotselleri­n på tallrikar och toppa med de olika typerna av kaviar och rom. Strö lite gräslök runt om och häll på den skummiga champagnes­åsen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden